luni, 28 iunie 2010

Din nou „Cireșarii”!


Începînd cu această săptămînă în colecția „Biblioteca pentru toți” a Jurnalui Național vor apărea, timp de cinci săptămîni, „Cireșarii”, cunoscutul roman al lui Constantin Chiriță. Am făcut cu bucurie prefața ediției și am scris textele de prezentare pentru cele cinci coperți IV. Vă invit să reluați această lectură așa cum am făcut-o și eu, cu speranța că, în curînd, vom avea romane comparabile cu el pentru acest segment de vîrstă (10-15 ani). Literatura pentru copii nu se bucură încă de interesul pe care îl merită din partea scriitorilor profesioniști. Este categoric și vina editurilor care nu au dorința de a promova genul.
Niciun roman pentru copii și tineret nu se poate compara, la noi, ca audiență și forță de fascinație, cu Cireșarii. Cireșarii sînt personaje bine alese și construite de către părintele lor. Se știe de altfel că Victor, Lucia și Tic au fost creați prin asemănare cu cei trei copii ai autorului. Ei au cîteva trăsături dominante fizice și morale care îi individualizează ușor și îi fac lesne memorabili. Cireșarii, ca orice eroi care devin exemplari, doresc să facă numai binele și reușesc să-l facă. Motivația lor e tocmai „cavalerismul”, noblețea binelui gratuit. Autorul Cireșarilor, s-a înscris, în genul lui, printre nemuritori. Iar dincolo de autor, destinul personajelor pare sortit unei glorii ce va rezista multă vreme.

8 comentarii:

  1. Draga Horia, volumele din seria Ciresarii se numara printre romanele mele favorite din vremea copilariei. Le-am citit si rascitit. Le-as reciti cu placere (si o voi face, cu certitudine) si acum, daca as avea mai mult timp. Ma bucur ca se reediteaza si ca i0ai facut prefata. Bravo!
    Simona-Grazia Dima

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Simona,
    multumesc pentru comentariu. Sint realmente excelente pentru copii si posibil de citit in cheie policier pentru adulti. Recitire placuta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Garbea, am incercat sa recitesc Ciresarii acum vreo patru ani si, cu toate ca am iubit tare seria, acum mi s-a parut foarte desueta. Fiica mea nu a reusit s-o citeasca ("e expirata"), cum n-a putut citi nici Jules Verne, dar a apreciat Dune - Frank Herbert. Acelasi lucru l-am constat la mai multi adolescenti care citesc, de la biblioteca mi s-a confirmat banuiala si ma tem ca Ciresarii au avut vremea lor; cat de bine ar fi scrisa seria, actiunea in sine cred ca acum e perimata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sigur ca Dune e mai spectaculoasa. Desi dupa volumul II... Dar Ciresarii reprezinta o epoca, a devenit un roman "istoric". Este exclus ca un adolesecent sa coboare cu pluta pe Mississippi sau la 18 ani sa se dueleze in slujba unei regine. Totusi Huckleberry Finn si d'Artagnan ramin vii. ca si, pastrind proportiile, Vicror sau Ursu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimate domn,
    Inainte de orice, felicitari pentru asocierea la acest proiect. Sigur, nimic nu (mai) este atemporal, in ziua de azi. Atit interesul pe care il poate stirni cartea (aceasta carte), cit si limitele de virsta intre care acest interes este maxim, sint parametri destul de graitori in privinta tinerei noastre generatii si, prin extensie, asupra societatii romanesti, in ansamblu.
    Putem vorbi aici atit de evolutie (in calea careia nu poti sta!), cit si de involutie, daca ne gindim la sistemele de valori, la reperele morale.
    Personal, ma simt in stare sa (re)citesc, cu placere, cartea, ceea ce voi face, cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Viata are altă viteză acum,idolii nu mai sunt întotdeauna oameni obisnuiti;adeseori sunt o combinatie de pământeni si creaturi din alte lumi,actiunea nu se mai petrece într-un spatiu familiar bine definit,imaginatia este mai mult pusă la treabă.Cam asa cred că au evoluat si preferintele celor foarte tineri.Nici nu este de mirare,pentrucă asa ceva li se oferă din ce în ce mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  7. Va doresc sa puteti reciti cu seninatate. Multumesc pentru cuvintele bune. Caut sa ma antrenez pentru a intra in competitia pentru un roman de virf al genului. Sint multe probleme la nivelul editorial pentru impunerea unei asemenea carti (noi).

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog