vineri, 17 iunie 2011

Campanie murdară împotriva USR

Deși alegerile sînt încă departe, mai mulți membri USR au început o campanie împotriva USR. Unii amenință și cu demisia dar în scris nu și-a dat-o decît unul singur, poetul Iulian Tănase, primit cam ușor în 2003, cînd avea trei volume. În demisia sa, Iulian Tănase nu scrie niciun motiv dar în interviuri și pe bloguri lasă să se înțeleagă că e nemulțumit de președintele Manolescu, pe care presupun că nici nu-l cunoaște. Iulian Tănase nu s-a manifestat în niciun fel ca membru USR (proiecte depuse, participări la vreo acțiune, măcar vreun semn că e nemulțumit și vrea să schimmbe ceva) așa că, de facto, era demisionar de cînd a intrat.

Redau mai jos răspunsul filialei Sibiu la un alt atac al unui membru care nu cunoaște activitatea USR pentru că are niciun contact cu organizația. Adrian Suciu, un poet bun de altfel, a calomniat într-un text cam incoerent USR și pe președintele său a căror activitate nu o cunoaște, lucru evident după afirmațiile sale.

*

Am luat la cunoştinţă cu stupoare de atacul mincinos şi nedrept al domnului Adrian Suciu, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sibiu, pe blogul sau personal, la adresa USR, a domnului preşedinte Nicolae Manolescu şi a conducerii organizaţiei noastre. Comitetul Filialei Sibiu, în numele membrilor acesteia, se delimitează cu toată puterea, în numele bunului simţ, al adevărului şi al prevederilor Statutului USR, de minciunile şi jignirile scriitorului Adrian Suciu proferate la adresa Uniunii şi conducerii acesteia. Domnul Adrian Suciu face parte din Filiala Sibiu a USR din anul 2006. Filiala Sibiu a acceptat cerea de intrare în USR a lui Adrian Suciu şi a efectuat toate demersurile necesare în acest scop, deşi A. S. locuieşte la Bucureşti, în credinţa că acest scriitor va face cinste Filialei noastre. În aceşti ani, domnul A. S. a beneficiat de toată atenţia Uniunii: alegerea ca membru al delegaţiei Filialei la Conferinţa de alegeri din anul 2009, două premii ale Filialei Sibiu, pentru anii 2007 şi 2010, lansări de carte organizate de Filială, lectură publică plătită în toamna lui 2010, participarea la alte manifestări literare ale Filialei Sibiu, publicarea în revista Euphorion şi în volume colective ale Filialei. Cu atât mai mult este de neînţeles atacul său la adresa Uniunii şi care nu poate primi decât un calificativ ca acesta: mizerabil. Ne exprimăm regretul profund că un astfel de atac nedrept a putut avea loc. Domnul Suciu poate publica ce doreşte, unde doreşte, dar nu înţelegem de ce atacă chiar organizaţia din care face parte, cu onoare, credeam până acum. Dacă nu este de acord cu activitatea Uniunii n-are decât să plece din această organizaţie şi s-o atace cum crede de cuviinţa, din toate poziţiile. Astfel, Filiala Sibiu a USR aşteaptă demisia din Filială a domnului Adrian Suciu, de onoare desigur. În perioada următoare, Comitetul Filialei Sibiu va supune Consiliului USR şi Comisiei de Onoare şi Demnitaţi a USR, în conformitate cu prevederile Statului, excluderea lui Adrian Suciu din rândurile membrilor USR. Menţionez că din acest moment nu voi răspunde nici unei provocări sau luări de poziţie din partea lui A. S. şi nu vom mai comunica decât pe cale strict oficială şi în cât mai puţine cuvinte. Mai mult nu merită. Dezamăgirea, infinită.

Ioan Radu Văcărescu, preşedinte al Filialei Sibiu a USR

18 comentarii:

  1. Dle. Horia Gârbea, cu tot respectul, ca unul care are proprietatea termenilor şi care a avut, ca ziarist, nu mai puţin de zece procese pentru calomnie în instanţă, cîştigate toate, pe vremea cînd calomnia era incriminată penal, vă rog să luaţi act de dezamăgirea mea pentru că folosiţi termenul "calomnie" la adresa textului meu, fără a circumscrie exact acest termen din punct de vedere juridic. Şi vă întreb, cu toată buna credinţă, dacă e normal să publicaţi un drept la replică la un text pe care nu l-aţi publicat. Pot, în numele dreptului la opinie, să consider că asta seamănă a manipulare?
    Cu tot respectul, Adrian Suciu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce să înţeleagă din toate astea omul din afară? Cititor, scriitor sau nu, în orice caz cel ce se raportează, deopotrivă, la valori umane şi literare? De ce se întâmplă aşa?

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Horia Gârbea, ziceți că am fost primit cam ușor? Haha! Păi, și asta e problema mea sau a celor care m-au primit? Acum, accesul în Uniunii se face mai greu decît atunci?

    Pe 30 iunie 2003, aveam patru cărți publicate și cîteva zeci de cronici și semnale în presa scrisă. Recomandările pentru intrarea în Uniune mi-au fost date de Ștefan Agopian și Ioana Pârvulescu.

    Toate cele bune!

    Iulian Tănase

    RăspundețiȘtergere
  4. Încă ceva, domnule Horia Gârbea. Ziceți dvs., vă citez cu copy/paste: "Iulian Tănase nu s-a manifestat în niciun fel ca membru USR (proiecte depuse, participări la vreo acțiune, măcar vreun semn că e nemulțumit și vrea să schimmbe ceva) așa că, de facto, era demisionar de cînd a intrat".

    Este foarte corect. Doar că eu m-am manifestat în multe feluri fără ca manifestările mele să treacă prin Uniune. Să vă zic doar cîteva lucruri, și nu ca să mă laud, ci ca să înțelegeți, poate, că un scriitor poate fi activ și dacă nu este activist al Uniunii:

    – în 2007 și 2008 am participat cu lucrări la Festivalul Internațional de Suprarealism de la Londra;
    – în 2008 am participat la un workshop internațional în Hong Kong, la recomandarea Hertei Müller;
    – am avut lecturi publice în China, Hong Kong, Slovenia, Germania (de mai multe ori);
    - am apărut în publicații în țările enumerate mai sus, plus Statele Unite, Cehia și nu mai știu acum pe unde;
    - am fost publicat în volum în Germania (Balkanische Alphabete) și în Belgia (Aimetaphysique);
    – în 2009 am primit Hubert Burda Preis în Germania;
    – în 2011 am primit un important premiu literar în Austria, unde tocmai mă pregătesc să merg peste două zile.

    E drept că în România, unde exigențele sînt pesemne mult mai mari, nu am luat nici un premiu, iar asta mă face să mă simt foarte bine.

    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai, dar cîte trăiri importante mai au și scriitorii noștri! De ambele „părți”. Sau mai degrabă „din părți”.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Iulian Tanase
    Eu unul regret demisia dvs. și consider că era bine, dacă ați intrat, să vă fi manifestat în și prin USR la care ați aderat de bunăvoie. Vă felicit pentru succesele dvs. și regret că nu folosiți influența dobîndită ca să promovați literatura română în ansamblul ei și să fiți un vector de imagine pozitivă pentrui literatura din România. Ce v-a făcut dvs. USR? Ce i-ați cerut și nu v-a dat? Ce vă îndreptîțește să întoarceți spatele fără explicație unor colegi, unii, vă asigur, la fel de merituoși ca și dvs.?

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Adrian Suciu
    Atacul dvs. la USR îl consider în continuare incalificabil și singura atitudine potrivită este să prezentați scuze. Iar dacă vreți precizări de la mine: Calomnie este propoziția „a pierdut Casa Monteoru”. Și e doar una. Casa nu e a USR deci nu putea fi pierduta/cîștigată. Dvs. nu aveți proprietatea termenilor. Și nici uzul ei, dacă vă referiți la asta, nu a fost pierdut. Chiar dacă USR nu a avut calitate procesuală în litigiu, a acționat pentru păstrarea acesteia în folosul scriitorilor și încă acționează. Vă invit să alegeți dvs. termenii mai bine. Cît despre „cel mai prost administrator” dacă vă documentați, ca ziarist ce vă pretindeți, ați fi putut vedea, cu cifre și procente că N. M. este CEL MAI BUN administrator pe care l-a avut USR în 21 de ani.

    USR nu a pierdut nimic cu Manolescu, dimpotrivă a cîștigat enorm, inclusiv legea timbrului votată azi în senat și cele 11 miliarde lei vechi pentru reviste iar dacă vreți să vă dați demisia din USR sau, soluție preferabilă, să prezentați scuze pentru atacul dvs. nefondat, tot în Calea Victoriei 115 veți găsi USR. Acum și mulți ani încă!

    RăspundețiȘtergere
  8. @catelul alpha
    Nu mai lătrați în curtea altora.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ catia maxim
    „Se întîplă așa” pentru că, din păcate, opera nu scuză viața și mulți dintre colegii noștri, foști turnători sau nu, sînt lipsiți de demnitate. Au fost dovediți ac turnători, au pierdut alegerile la scoruri jenente și tot nu se lasă. Cel mai ușor e să demolezi și să maculezi. Cine a adus un ban sau un leu sau 10 lei la USR pentru ALȚII? Îi numărăm pe degete și ei sînt ținta injuriilor și calomniilor. Restul cer bani de la USR ca să convoace „forumuri” în care e atacată... USR. Cu ei la putere, lucru visat în taină sau pe față, USR ar dipărea în 6 luni!

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Gârbea,

    Eu nu am cerut nimic de la Uniune niciodată și, prin urmare, pot spune că nu mi s-a refuzat nimic. Nerefuzîndu-mi-se nimic, se poate spune că am primit totul de la Uniune. Și iată cum nimicul ajunge să fie totul, și invers.

    Dincolo de logica asta amuzantă, eu nu mi-am dat demisia din Uniune ca să ajung să mi se pomenească numele sub titluri de genul acestuia pe care l-ați folosit. Și nici nu doresc să mă faceți celebru. Am scris în revista Kamikaze un material despre practicile bizare ale domnului Manolescu, am înțeles să fiu solidar cu domnii Pavel Șușară și Daniel Cristea-Enache în cazul Horia Hațieganu, și-atît.

    Personal, strict personal, nu am nici o problemă cu dl. Manolescu, nu mi-a făcut nimic, nu i-am făcut nimic, nu ne cunoaștem și bravo amîndurora, însă am o mare problemă cu modul în care îi atacă pe alții din breasla pe care o conduce. Eu nu vreau nici măcar formal să fiu condus de dl. Manolescu.

    Nu am întors spatele Uniunii, fiindcă niciodată nu am stat cu fața la Uniune. Mi-ați spus că am intrat în ușor în USR – foarte bine, la fel de ușor am și ieșit.

    Pe de altă parte, literatura română nu e problema mea. Fiecare să își facă bine treaba în dreptul lui, să se reprezinte bine pe sine pe unde merge în lume și asta e tot. Eu nu sînt politician sau ambasador, sînt un simplu scriitor și încerc să îmi fac treaba cît mai bine. Dacă reușesc, este doar meritul meu. Dacă nu reușesc, nu e vina literaturii române.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Iulian Tanase
    Dacă sînteți atît de rezonabil cum vă arată rîndurile de mai sus, veți înțelege că vă situați într-o poziție bizară. Manolescu e un președinte vremelnic. Important e dacă vreți să faceți ceva pentru comunitatea autorilor sau nu. Dacă nu, e justificata demisia dvs.

    În cazul Pavel Șușară nu aveți dreptate. Pavel, pe care îl admir de altfel, a făcut un lucru rău: a vîndut unei reviste de mai multe ori același articol, la intervale lungi de timp, pe unele le-am văzut și eu, aveau chiar aceeași ilustrație. Eu nu cred că redacția nu a observat, cred că din păcate a acoperit acest procedeu care este, să recunoaștem, necinstit. A fost sancționat pentru vina lui. Că un cititor l-a numit „penal” e un abuz de limbaj cum sînt mii în presă, că doar lucrați în presă și știți.

    Cazul Șușară e doar un pretext (slab de altfel, subțire) ca dușmanii lui M. să îl atace și să-i incite și pe alții. Dacă v-ați lăsat manipulat e regretabil. Nu Pavel e miza, ci deconspirarea turnătorilor dintre scriitori, tot de scriitori cerută cu glas mare și acum tot de ei regretată. Să nu-mi spuneți că, de fapt, nu v-ați prins. Ei, ăsta e adevărul, Manolescu nu a fost nici turnător, nici măcar membru pecere. Greu de digerat, poate, dar așa au stat lucrurile...

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnule Gârbea, dacă m-am lăsat manipulat de cineva, atunci Daniel Cristea-Enache e omul.
    Vreau să vă întreb ceva: Horia Hațieganu e un personaj real? Dvs. ce credeți? Personal, sînt convins că Horia Hațieganu e pseudonimul dlui Nicolae Manolescu. Ce nu poate semna domnul Manolescu, deși e scris de dumnealui, semnează (cu) Horia Hațieganu.
    Tare mi-ar plăcea să mă înșel și să îmi ard un făraș de cenușă în cap. Vorbiți cu domnul Manolescu să ne faciliteze un tete-a-tete cu profesorul Horia Hațieganu. Dar să aibă buletinul la dumnealui, la HH mă refer, ca să ne convingem și noi (eu și Daniel) că am fost tîmpiți.

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Iulian Tanase
    V-am răspuns printr-un email personal.

    Acum... La subiect: nu e în discuție existența lui HH, ipotetică, eu am ridicat o problemă de etică și puneți-vă în situație vă rog: sînteți directorul unei reviste și vi se semnalează că un colaborator (fidel, la care țineți și cu care vă priviți săptămînal în ochi) a publicat un ACELAȘI articol de 5 ori (și altele de 2-3 ori) în revista dvs. Ce ați face dvs. persoană reală, nu HH sau NM sau XX?

    RăspundețiȘtergere
  14. Dle. Horia Gârbea, în continuare mă văd silit să insist că nu înţelegeţi ce înseamnă calomnie: vă rog frumos să consultaţi un avocat, care să vă explice sensul juridic al cuvîntului. Nu MĂ PRETIND ziarist, SÎNT unul dintre cei mai importanţi ziarişti ai Clujului anilor '90, recunoscut ca atare de colegii de breaslă. Vă pot recomanda o tonă de bibliografie, dar mă limitez la a vă sugera să consultaţi "Colosul cu picioare de hîrtie - O istorie a presei clujene", Tiberiu Fărcaş, Ed. Eikon, 2010. Aş putea să vă dau şi un citat din regretatul Iosif Sava asupra calităţilor mele de ziarist, dar o să o fac în privat, dacă veţi fi vreodată interesat. În rest, mi-e greu să pricep încrîncenarea cu care dvs. mă doriţi exclus din USR fără să pricepeţi că, prin asta, mă puneţi într-o postură de tip win-win. În calitate de profesionist al imaginii (dacă o să-mi contestaţi şi calitatea asta, o să fiu iarăşi silit să fac uz de bibliografie), vă spun, cu toată sinceritatea că, la nivel de imagine USR a gestionat lamentabil situaţia despre care facem vorbire aici. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. P.S. Apreciez faptul că nu aţi cenzurat comentariile pe care le-am postat pe blogul dvs. deşi susţin în continuare că nu e fair-play să publici un drept la replică decît dacă publici şi materialul la care face referire acel drept la replică. Evident, însă, fiind între scriitori, nu voi fi mai catolic decît papa decît în turnir.

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Adrian Suciu
    Eu nu vreau să vă exclud din USR ci să vă informaţi corect şi să nu faceţi afirmaţii fără acoperire, neadevărate. Nu e în discuţie definiţia juridică a calomniei ci cea curentă, morală. Mai exact: nu e frumos să afirmi despre cineva că a făcut lucruri rele dacă respectivul nu le-a făcut. Atîta tot. În rest blogul dvs figurează în blogroll şi oricine vrea poate citi ce aţi scris. Eu vă spun sincer nu vreau să am un asemnea text pe blogul meu (ar fi culmea să îl şi promovez).

    Mi se pare convenabil şi rezonabil să admiteţi că aţi greşit şi să prezentaţi scuze celor pe care i-aţi ofensat, inclusiv mie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Dle. Horia Gârbea, vă rog eu frumos, de dragul adevărului, să încetăm conversaţia asta în care furnizăm vizitatorilor blogului dvs. balet diplomatic! Ştiţi bine că, dacă o fi vreodată să discutăm sincer, o să o facem faţă în faţă şi fără martori. În rest, vă voi mărturisi, într-un acces de sinceritate nu numai cu nu vă vizează articolul incriminat dar că nici măcar nu m-am gîndit la dvs. scriindu-l! Dimpotrivă, în orice adunare de scriitori, pe dvs. v-aş considera o persoană frecventabilă şi simpatică. Aşadar, nu-mi mai cereţi să vă prezint scuze în mod personal! Cît despre restul scuzelor, dacă nu doriţi să-mi jigniţi inteligenţa, ele vor fi după judecata în forurile statutare ale USR şi rămîne de văzut cum vor fi ele direcţionate şi contextualizate. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @ Adrian Suciu
    De acord cu dvs. Se pot regla foarte bine asemenea lucruri și în cadrul breslei, fără expunere publică. Ar fi fost bine să vă fi gîndit la asta mai înainte, dar e bine și acum. Oricînd sînt gata de dialog.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog