vineri, 9 septembrie 2011

„Întîlnirea din Pămînturi” și Geo-bogzia


Am urmărit o emisiune concurs de „cultură generală” la care candidatul, ajuns printr-o preselecție care vizează viteza de reacție la butonul unui telefon și nu neapărat cunoștințele, a primit, pe la începutul seriei chiar, o întrebare aparent de rutină: Ce scriitor român a debutat cu volumul intitulat „Întîlnirea din Pămînturi?”. Tînărul, profesor de engleză (!!), nu a știut. S-a adresat prin telefon, după regula concursului, unui prieten, tot „profesor”, dar mai în vîrstă. Acesta i-a indicat răspunsul corect: …Geo Bogza. Era vădit că nici profesorul al doilea nu știa sigur, dar măcar a încercat, vorba lui McMurphy.

A devenit evident, la noi, că analfabeții de ieri au ajuns azi să fie „formatori”, în speță profesori, pentru alți viitori analfabeți care la rîndul lor etc. Rezultatul nu poate fi decît răspîndirea ignoranței și înecarea în valurile ei a excentricilor cunoscători (de pildă măcar ai operelor esențiale ale unui scriitor studiat în școală, cum e Marin Preda).

Asta amintește cunoscuta anecdotă despre activistul pe-ce-re care a vrut să comaseze în anii 70 facultățile de Geologie și Geografie de la Universitatea din București. Se pare că profesorul Moisil, pe-atunci în senatul universității, a spus că e de acord, dar numai cu condiția să fie numit decan... Geo Bogza. Azi operațiunea s-ar numi „consorțiu universitar” și n-ar rîde nimeni pentru simplul fapt că n-ar înțelege poanta.

6 comentarii:

  1. La un liceu foarte prestigios din capitală am cunoscut un tânăr profesor de cultură și civilizație britanică. Am fost șocat când am constatat că el nu auzise de Harper Lee și de singurul roman al acesteia, Să ucizi o pasăre cântătoare !

    RăspundețiȘtergere
  2. am vazut si eu emisiunea, si m-am gandit la un singur lucru: acei profesori cum or sa mai apara in fata elevilor, mai ales dupa toata ''aventura'' bacului din aceasta vara? sunt convins ca multi elevi stiau raspunsul.
    deci, luni, cum or sa fie priviti? scuze, din punctul meu de vedere, nu au.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Serban Tomsa
    Asta ca asta... Dar sa constati ca Dan Grigorescu a tradus "Visul" de Shakespeare fără să priceapă nimic din onomastica persoanjelor. Și se joacă așa de ani și ani.
    @ Alexander
    Tocmai aici e poanta. Că s-a dus a doua zi (emisiunea e înregistrată mult înainte) și nu a fost huiduit, ci aplaudat „că a apărut la TV”. E o povestire de Al. Cazaban cu un tip poltron care făcea porcării în toate planurile (sentimental, familial, profesional) și era admirat de anturaj că e „deștept băiat!”. Se purta și în interbelic și așa a rămas, de fapt s-a amplificat. Povestirea chiar se numește așa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mici obs.

    Am văzut ca harper Lee se ține bine la 85. Probabil pt. că nu a scris decît un roman. :)

    Greu de tradus titlul pt. că în Europa nu există pasărea cu pricina.

    Îmi amintesc portretul ei din „Alte glasuri, alte încăperi„ al prietenului ei T. Capote. Din pacate nu prea bine romanul și nici ecranizarea, văzută în copilărie și nerevăzută de atunci.

    Probabil că proful cu civilizația britanică făcea distincția între ce britanică și cea americană, de aceeanu auzise de Harper Lee, cea decorată de G. W. Bush.

    RăspundețiȘtergere
  5. mda... asta arata cat de slabi sunt profesorii mai tinerilor profesori...n-au reusit sa sparga "zidul ignorantei" si sa-i faca pe tinerii, actual profesori, sa retina macar niste repere. Sau poate tinerii profesori n-au vazut decat niste contra-modele in profesorii lor si s-au gandit ca daca baga la cap ce le spun Maestrii, ajung ca ei... iar "Ei" nu prea au nici carisma nici "stofa", nici pregatirea necesara..., fie ea stiintifica sau didactica. Si nici unii nici altii nu inteleg unde au gresit, si daca nu inteleg unde au gresit, cine ii poate banui de intentii rele sau de delasare- fie pe unii fie pe altii?!

    Prea anonim pentru a-mi aduce aminte cum semnam.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai mult ca sigur că specialistul făcea distincția între civilizația britanică și cea americană. De altminteri, cele două nu au nimic în comun !

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog