duminică, 20 noiembrie 2011

Impresii după Gală

Iată „Lista lui Manolescu” de la Gala Poeziei Românești, ediția I.

Ordinea este cea în care au citit „strigați” de amfitrion.

Ana Blandiana , Mihail Gălățanu, Teodor Dună, Ion Mureșan, Horia Gârbea, Liviu Ioan Stoiciu, Ioana Nicolaie, Dinu Flămând, Nora Iuga, Leo Butnaru, Daniel Bănulescu, Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Adrian Popescu, Traian T. Coșovei, Nichita Danilov, Robert Șerban, Vasile Dan, Varujan Vosganian, Florin Iaru, Ioan Es. Pop, Aurel Pantea, N. Prelipceanu, Adrian Alui Gheorghe, Marta Petreu, Gabriel Chifu

Puteți citi relatări ale unui participant de pe listă pe blogul poetului Liviu Ioan Stoiciu. Tot acolo sînt fotografii relevante cu toți poeții din recital.

Poetul „Fanionului” scrie printre altele: „Sunt impresionat și acum de Gala Poeziei Contemporane, (...) mă și tem să mă gândesc. Totul a fost ca-n povești – aula mare a Ateneului bucureștean arhiplină! Ați citit bine, arhiplină, la Gala Poeziei Contemporane! N-am pomenit de când sunt. De când am sosit la Ateneu, cu jumătate de oră înainte de a începe Gala, afară, în fața intrării în Ateneu era o coadă neverosimilă cotită, pe mai multe rânduri, care ajungea până pe alei și trotuare… Nu-mi dau seama cum a fost posibil să vină atâta public, Nicolae Manolescu a mulțumit la final lui Gabriel Chifu, mâna lui dreaptă la Uniunea Scriitorilor. Sincer, jos pălăria!”

De asemeni, dna. prof. Camelia Săpoiu a postat pe blogul ei impresii de spectator. Relevante și ele. Iată cîteva:

„La ce bun ... poezia? a rostit retoric lordul Manolescu în deschiderea Primei Gale a Poeziei Contemporane. (...) Ca să umple Ateneul Român, a răspuns Ana Blandiana. Răspuns de poetă adevărată. POEZIA a umplut sala în toate ungherele şi auzul şi neauzul nostru.

Ca să înţelegeţi în ce atmosferă s-a desfăşurat Gala, presupunând că deja cunoaşteţi eleganţa sălii Ateneului Român, imaginaţi-vă toate locurile ocupate, plasaţi apoi pe scenă, în partea stângă, muzica ireală a unui cvartet de corzi (feminin). Centrul scenei a fost ocupat de către cei 26 de poeţi care au alcătuit "Lista lui Manolescu", invitaţi, pe rând, pe scenă, de amfitrionul evenimentului.”


După gală, localurile din zona Pieței Palatului s-au umplut de scriitori și de prieteni ai lor. Preferințele celor pe care i-am ascultat s-au îndreptat mai ales către „clasicii” Mircea Dinescu și Ana Blandiana.

Televizarea Galei, înregistrare cu montaj, pe 1 decembrie ora 22.10 la TVR-C. La radio s-a transmis în direct, se pare că s-a auzit foarte bine. Și TVR a preluat sunetul prin Radio România.

4 comentarii:

  1. Felicitări ! Poate se reînnoadă tradiția manifestărilor culturale interbelice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Manifestări sînt încă, dar cele de mare anvergură costă. Aici am avut noroc cu MCPN ca a dat niște bani și cu TVR și SRR ca au făcut parteneriat pentru difuzarea Galei.

    RăspundețiȘtergere
  3. bine, bine, la goarna lui Manolescu
    v-ati dat cu microfonul
    dar ceva propuneri
    pt Nobel
    mai aveti?!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Anonim
    Din cauza avotonilor jegoși ca tine nu avem un Nobel. Pentru că în locul oricărei susțineri a culturii, noi ricanăm și emitem pîrțuri. De ce nu semnezi, lașule? De ce nu iscălești cu numele tău apt de Premiul Nobel, scursură?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog