joi, 24 noiembrie 2011

Marta și Arta. Premiul Cartea Anului acordat de „România literară” și Fundația Anonimul a revenit Martei Petreu


Aseară, la Clubul Prometheus, juriul revistei România literară a decernat Premiul Cartea Anului pentru 2011. A fost a 10-a ediție. Au fost nominalizate șase volume, fiecare membru al juriului prezentînd unul dintre ele. Alegerea a fost dificilă, fiind vorba de cărți valoroase semnate de Eugen Simion și Mihai Zamfir, (ambii critică literară) Marta Petreu și Octavian Soviany (ambii cu romane), Ioan Es. Pop (poezie) și Dinu Flămând (traducerea poeziei lui Fernando Pessoa).

Nicolae Manolescu a prezentat volumul Martei Petreu și i-a adus elogii deosebite în special pentru schimbarea de paradigmă în romanul „țărănesc” în care s-au ilustrat Slavici, Rebreanu, Preda, acum avînd în „Acasă, pe cîmpia Armaghedonului” un roman al lumii rurale scris din perspectiva unui intelectual care s-a rupt de acea lume.

Marta Petreu a rememorat în cuvîntul de mulțumire cronicile lui Nicolae Manolescu care au contribuit la consacrarea ei de la debutul din 1981 pînă azi.

9 comentarii:

  1. Felicitari, felicitari, cred ca acest simplu fapt a asigurat-o pe doamna Marta Petreu de-o duzina, doua de dusmani anonimi si neiertatori. Succesul este unul dintre lucrurile care nu se iarta niciodata...!! Cu respect, M.Serban.

    RăspundețiȘtergere
  2. cand preda dumneaei economia politica si marxismul
    avea alta imagine despre satul și taranul roman

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur pentru doamna Marta Petreu. „Acasă, pe cîmpia Armaghedonului” este un roman venit contra curentului, iar faptul ca a fost desemnat castigator al Premiului Cartea Anului nu poate decat sa aduca un foarte necesar echilibru in cantarirea literaturii noastre contemporane.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba felicitari numai Martei!

    RăspundețiȘtergere
  5. ce inseamna si fii scriitor (poet, prozator, critic ,istoric literar etc.) si sa ai in mana o revista!
    Apostroful a augmentat Arta din Marta!
    Tot secretul desemnarii ei de Manolescu consta in faptul ca a fost singura femeie dintre concurenti (chestiune premeditata, de strategie...).
    As fi preferat pe M.Zamfir din toți! De ce? Păi Pessoa ne reflecta pe toti!

    RăspundețiȘtergere
  6. In ultii ani Manolescu a mai propus-o pe Marta si la alte Premii ... devine suspicioasa opțiunea ambasadorelui...

    RăspundețiȘtergere
  7. @un Anonim
    Nu se susține interpretarea. Anul trecut au fost mai mute femei nominalizate, inclusiv Ana Blandiana, și a cîștigat un bărbat: Ion Vianu. Nu știu ce are M. Zamfir cu Pessoa în afară de faptul că ambii vorbeau/vorbesc portugheza. Ați vrut să scrieți „Dinu Flămând”?

    @ alt Anonim
    Nici această interpretare tendențioasă nu se susține, pentru că Marta Petreu a luat premii și cînd Manolescu nu era în jurii și nici președinte USR și oricum e o scriitoare de top. La „Cartea mîniei” eu am scris că nu se poate să nu ia premiul USR pentru poezie, era net cea mai bună carte a anului, și l-a și luat (1998). N. Manolescu nu a avut nicio implicare atunci.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Toți
    Marta Petreu e o scriitoare admirabilă. În acest caz însă eu aș fi votat cu Soviany pentru că el crează un personaj și o lume iar Marta Petreu doar o descrie (bine!) pe cea cunoscută ei. E doar o opinie...

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog