luni, 7 noiembrie 2011

Mic inventar de aberații. (II) - Mutarea României pe Marte

Apropos de articolul anterior, am citit știri și comentarii pe seama unui referendum (?) organizat la Constanța care punea cu o logică admirabilă întrebarea:

„Sînteți de acord cu desființarea județului Constanța?”

Minunat! Iată cum se poate obține un răspuns garantat, cheltuind numai vreo cîteva milioane de lei cît o fi costat consultarea și care, desigur, au ajuns la furnizori de materiale și servicii afectați, sărmanii, de criză.

Propun un referendum, dar să fie neapărat național, cu întrebarea:

„Sînteți de acord cu mutarea României pe Marte?”

Dacă majoritarii vor spune NU (din patriotism!) e perfect și numiții furnizori de materiale și servicii vor mînca și ei o pîine. Dacă, prin absurd, majoritatea votează DA, e perfect, tot pe loc rămînem, că n-avem cu ce trimite populația, maidanezii, daciile pe Marte. Iar furnizorii tot... În fine, dacă prezența la vot va fi spre zero (totuși se pare că alegătorii din Constanța, înzestrați cu logică de fier, s-au mai dus la vot!) furnizorii tot vor tipări buletine de vot, afișe, observatorii vor încasa diurne etc.

Aș vrea, numai ca exercițiu de logică, să iasă la Constanța DA și să văd ce se va întîmpla cu județul:
a. se va desființa cu mare cu tot și cetățenii vor emigra în Tulcea
b. se va muta în Insula Șerpilor
c. se va vota degrabă legea reorganizării teritoriale (inexistentă acum!) ca să îi mulțumescă pe bieții constănțeni.

Evident că în oricare dintre cele trei cazuri furnizorii vor... furniza.

De mîine, pregătesc în blocul meu, un referendum cu o singură întrebare:

„Doriți ca blocul nostru să se mute, cu totul, inclusiv magazinele de la parter, în locul Palatului Suțu?”

Desigur, îmi voi asigura monopolul procurării buletinelor de vot, ștampilelor și cernelii. Vă asigur că va fi un succes!

*

UPDATE din 9 noiembrie. Conform presei: la referendum au votat 43% dintre cei înscriși pe liste, s-au produs încercări frauduloase de a ajunge la 50%+1 (prelungirea termenului, voturi multiple), acum cei de la județ vor să schimbe cifra de referință ca să le iasă 50%, măsluind... recensămîntul. Nu e greu: dacă îi împuținează pe constănțeni cu 14% le iese. :) Cert e că s-au tipărit 690 000 buletine de vot și s-au și plătit. Deci se conta pe cifra de referință 620 000 (rezerva de buletine fiind 10%). Acum cifra nu mai e bună! Dacă mai crede cineva că a fost un demers democratic bine-intenționat și cinstit, să spună (cu riscul să-i crească nasul).

16 comentarii:

  1. Recunosc, exista in acest text o doza de umor. Cu toate astea, se pleaca de la o premisa gresita, fiindca intrebarea referendumului este riguros corecta, din toate punctele de vedere. Ba chiar, stiu referendumuri cu intrebari puse mult mai prost, intentionat sau nu!
    Un prim mare merit al unei asemenea intrebari ar fi ca votantii sa inteleaga exact ceea ce voteaza si la ce va duce raspunsul lor, in cazul ca s-ar dovedi majoritar. Ceea ce nu s-ar fi intimplat, in cazul de fata, daca intrebarea ar fi fost, sa zicem, "sinteti de acord cu regionalizarea Romaniei?"
    Caci una e sa pui o intrebare aproape pur teoretica, si alta sa ceri parerea cu privire la o consecinta practica si directa a acesteia.
    Apoi, evident, un referendum judetean nu poate avea ca obiect o chestiune de interes national.
    Prin urmare, ar fi mai degraba de aplaudat un demers care ofera cetateanului roman ocazia, si asa prea rara, de a-si spune parerea, si de a cere ca ea sa-i fie respectata!

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S. Nu stiu cite milioane costa acest referendum. Adevarat, in general, democratia costa. Lipsa ei, insa, e infinit mai scumpa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Supararea pe care v-o provoaca diferite absurditati inconjuratoare e de inteles.

    Totusi, de data asta ati ales un exemplu mai putin fericit, caci intrebarea de la referendum era formulata oficial nitel altfel decat ati citat-o dvs., anume "Sunteti de acord cu desfiintarea unitatii administrativ-teritoriale Judetul Constanta?"

    Sa recunoastem ca precizarea cu "institutia administrativ-teritoriala" slabeste foarte mult puterea de seductie a argumentatiei dvs.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu se schimbă nimic prin "unitatii administrativ-teritoriale Judetul Constanta" deoarece rezultatul nu poate fi decît negativ. Chiar dacă referenţii votează majoritar DA, nu există nicio lege prin care să se pună în practică votul lor. Deci e absurd!

    Dacă ar fi existat o lege, da. Dacă în RO ar fi existat 2 forme sau mai multe forme de organizare adm. teritorială de ex "judeţul", "ducatul" şi "cnezatul", sigur, întrebarea avea sens. Aşa nu are. Votul DA e fără consecinţe practice.

    Sensul lui e cheltuirea banilor. Nu e nimic democtatic aici. Sa ceri parerea pe o chestiune fara consecinte nu e democtatie, ci mimarea ei costisitoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un referendum care ar trebui,poate,sa se desfasoare in toate judetele pentru a-i aduce putin cu picioarele pe pamant pe cei care„spun lucruri traznite”referitoare la o noua impartire a tarii,gandind poate prea aproape si nesesizand capcanele.Da,democratia costa,dar costa si doare infinit mai mult ocolirea ei.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Referendumul nu e, nicidecum, absurd! Daca participantii ar vota, in majoritate, da, consecinta ar fi foarte palpabila, inclusiv in plan legislativ: legea reorganizarii administrative a teritoriului ar avea drum deschis. Si, dupa cum actuala legislatie prevede, acceptul populatiei, dat sau nu, prin referendum, este obligatoriu!!
    Un eventual raspuns negativ ar bloca demersul legislativ dubios, cel putin prin impunerea unui termen aberant de scurt, al actualei puteri. Neindoios, absolut democratic!

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Augustin Radescu
    Ba e absurd daca decizia se ia "pe judete". Si daca Tulcea zice vrem regiuni mai mari (ex. Dobrogea) si CT zice nu ce iese? Si daca si Tulcea zice da si CT zice da si se face regiunea Dobrogea dar se stabileste la aplicarea legii capitala la Mangalia sau Babadag?

    Un referendum trebuie facut national DUPA existenta unei legi cu toate detaliile cum a fost cu constitutia:

    1. proiect de lege
    2. informarea cu detalii despre proiect
    3. vot national ci da sau nu pentru adoptare

    Nu pricep cum nu se intelege manevra: ca acest demers a fost doar pentru a stringe bani pentru campania din 2010 in conturile fortelor aflate la putere in CT. Ne facem chinezi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mult mai evident este faptul ca asa-zisa reorganizare administrativa va sluji actualei puteri pentru a controla intreg teritoriul tarii, prin oamenii numiti de guvern, in perspectiva alegerilor din 2012. Chiar cu pretul unei dezorganizari infioratoare a tari, exact acum cind ne stringe mai rau costumul.
    Si singura modalitate, legala si democratica, de a ne opune acestei ticalosii este referendumul local, pe care nu e cazul sa-l tirim in derizoriu, chiar presupunind ca ar avea nu stiu ce puncte slabe sau amuzante.
    Unde mai pui ca, dupa lege, el e obligatoriu!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Care lege? Care reorganizare? Eu nu fac nicio politică, vreau doar să subliniez aberația logică. E o ticăloșie să vii cu niște sperietori iluzorii (cei din tabăra adversă vor să ne sperie cu posibilul referendum al ungurilor) ca să ai repere pentru a contrazice logica elementară.

    Nu te poți opune la nimc terfelind logica și bunul simț și furînd bani publici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Văzînd o potcoavă de aur în calea sa, Făt-Frumos descălecă întrebîndu-și, totodată, calul năzdrăvan: A o ridica, sau a nu o ridica? La care, calul: Stăpîne, de o vei ridica multe vei păți, iar de nu o vei ridica rău te vei căi...
    Las' că și Grecia e pînă la gît în plină reformă administrativă, vezi Doamne...
    Silvana T.

    RăspundețiȘtergere
  11. Horia, reforma administrativă chiar e pe cale să se "implementeze" şi vor apărea în locul judeţelor unităţi administrative - regiuni - mai mari, prin comasarea, deci desfiinţarea judeţelor. Dar legislaţia actuală (legea alegerilor locale) prevede că nu se pot modifica limitele administrative ale unui judeţ fără referendum. Deci întrebarea este legitimă.
    De altfel, în Elveţia, unde referendumul este aproape un modus vivendi, cetăţenii sunt chemaţi să răspundă la întrebări şi mai năstruşnice.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Lucia
    Tu ca și alți comentatori vedeți problema pătimaș și politic. Eu o privesc strict logic ca pe o aberație care nu contează că emană de la insul Mazăre, Fasole, Morcov etc.

    Am scris și repet:
    „rezultatul nu poate fi decît negativ. Chiar dacă referenţii votează majoritar DA, nu există nicio lege prin care să se pună în practică votul lor. Deci e absurd!” Asta e tot.

    Cînd va exista o lege prin care județul Constanța se va comasa cu județul Gorj o să vedem ce spun cei din CT dar și cei din Gorj. Dacă Tulcea și Brăila vor comasare cu CT și Călărași vrea autonomie?

    Problema, de logică, nu politică, e că s-a dat un vot FĂRĂ CONSECINȚE (de altfel oamenii nici n-au votat, din cîte știu nu s-au adunat 50%, cum era previzibil).

    Întrebarea simplă este: cui prodest? Răspunsul evident: cei care au încasat milioanele afectate din bugetul local. Ce nu e clar? Unii schimbă borduri, alții pun gazon pe stadion, alții organizează referendumuri. Se poate fura mai pe față sau mai subtil. Aici a fost pe față, zic eu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu este patima politica daca cetatenii unei zone sunt intrebati daca sunt de acord cu modificarea statutului zonei respective.Este vorba de a se tine seama de parerile lor,fiindca ei traiesc acolo si nu cei care decid,presupunand ca ar vrea cineva sa decida in acest sens.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Maestre, timpul va demonstra verosimilul din ceea ce vrem noi să parcurgem. Într-o lume atât de tristă este normal să fim şi noi la fel. Aceşti căpcăuni care cer divizarea numai pentru bunul lor plac sunt nişte tentative de oameni care încearcă să ne conducă. Nişte neica-nimeni care s-au trezit într-un post şi habar nu au ce-i ăla. Ăştia nu au să ştie niciodată cum se scrie democraţie, în indiferent ce limbă. Copiii noştri - n-am mai scris ca marele predecesor - nu au ce învăţa de la ei, sunt slabi, terminaţi de interese şi hidoşi. Maestre, uitaţi-vă la ei! Sunt urâţi. Dan Minoiu Ploieşti

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog