miercuri, 5 decembrie 2012

Shakespeare, regii, stressul și păducelul


Remediu naturist sau coincidență?

În Henric VI, partea a III-a, în actul II, scena 5, regele Henric, exclus din luptă pentru moliciunea sa, are un lung monolog în care reflectează ce bine ar fi să fie un simplu cioban, fără grijile regatului. Între altele el spune (traducerea mea inedită încă):


REGELE HENRIC: (...) Minute, ore, zile, luni și ani
Ar trece spre sfîrșitul lor, pe rînd,
Și părul alb, spre groapă mi l-ar duce.
Ce viaț-ar fi! Ce dulce, minunată!
Nu-i dă o umbră dulce păducelul[1]
Ciobanului care-și veghează turma,
Mai bună decît prapurii brodați
Regelui ce se teme de trădare?

[1] În original „hawthorn” (Crataegus sp., în special Crataegus monogyna sau C. oxyacantha), arbust numit la noi păducel, gherghin sau mărăcine alb. Crește la marginea pășunilor. Întîmplător sau nu, față de menționarea sa în acest context, fructele păducelului au proprietatea de a regla ritmul cardiac. Poate fi totuși o coincidență.

*

Am făcut legătura pentru că eu îmi tratez hiper-tensiunea și pulsul ridicat de stress cu păducel! Aluzie voită, subconștientă sau coincidență? Știa Shakespeare la ce e bun păducelul?

P.S.: Barbu Solacolu, singurul traducător dinaintea actualei ediții, îngrijite de George Volceanov, traduce prin „gherghin”. Sînt sinonime.

*

Pentru alte detalii vă invit la lansarea volumului V din Opere care conține:

Negustorul din Veneția, Troilus și Cresida, Timon din Atena

Azi, 5 decembrie ora 13.30, la sediul ICR.

3 comentarii:

  1. Ma bucur ca ati facut aceasta referire la paducel. Cunosc arbustul, am copilarit la o suta de metri de marginea padurii.
    Toamna, paducelul inroseste cu fructele lui liziera padurilor. E o frumusete!
    Dupa caderea brumei, fructele devin fainoase, cu gust dulceag.
    ,,O tufa produce 3-5 kg de fructe" (C. Parvu in ,,Universul Plantelor").
    Din fructe se poate face marmelada. Matusa mea, specialista in ,,bunatati" naturiste, facea un vin strasnic din fructele de paducel. Numai daca ii vedeai culoarea in pahar...si te cuprindea bucuria!
    Am cunoscut pe cineva care facea mici statuete din lemnul de paducel. E lemn de esenta tare si are ,,lustru" frumos.
    I se mai spune ,,maces", dar e diferit de Rosa canina.
    Mai are si alte denumiri, unele chiar ,,hazlii": cacadara, malai moale, malai nesarat; fructele mai sunt numite cicinese sau cicacele. - Poporul nostru are imaginatie bogata. Doar sa rasfoiti ,,Dictionarul etnobotanic" a lui Al. Borza - nici o legatura cu ,,drogurile usoare" de astazi - si va veti minuna de poezia naturii in limbajul taranului roman.
    Paducelul e recomandat in afectiunile pe care le-ati mentionat, dar si in insomnii: o cana de ceai din fructe bauta seara inainte de culcare.
    Sa aveti incredere in paducel si in virtutile lui terapeutice. Plantele au statornicia lor, nu-s schimbatoare ...ca oamenii. Ce-au invatat sa faca, de la inceputul lumii, fac cu o disciplina exemplara, necontenit.
    Mos Nicolae sa va aduca sanatate si multa fericire in casa.

    E de mirare cum am ajuns la botanica pornind de la Shakespeare. Ce frumoasa e literatura!
    Oricum, e interesant: ,,hawthorn" inseamna paducel - deci Nathaniel Hawthorne poarta nume de gherghin sau gherghinar!...Si Jose Saramago poarta nume de ,,hrean", asa se traduce numele scriitorului in portugheza.
    Scuzati-mi vorba lunga, va rog.
    O noapte frumoasa va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu. Se vede ca n-am baut păducel, că m-am trezit la 4 dim. Într-adevăr literatura e fascinantă cu autori ca Shakespeare. Evident, Hawthorne vine de la Păducel. Nu stiam de Saramago. Dar Pamuk = Bumbac, Ravanelli = Ridichi. Și multe alte nume au origine botanică sau zoologică.

      Ștergere
  2. Daca aveti probleme cu ritmul cardiac si preferati produsele naturiste,pe langa paducel este indicat si produsul numit L-Carnitina;acesta are insa un...handicap:nu este pomenit in opera lui Shakespeare.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog