marți, 8 octombrie 2013

Manolescu - Cipariu 705-196 (37 de voturi nule)

Competiția cu totul inegală pentru președinția Uniunii Scriitorilor s-a încheiat cu un scor pe care l-am anticipat, pronosticasem 80%-20%, dar am greșit de puțin (78,24% pentru învingător). Dintre votanți, 4% au manifestat indiferență sau (mai mulți) și-au făcut plăcerea de a-i tăia pe amîndoi candidații.

Față de alegerile din 2009, cînd a cîștigat cu 51% în fața a patru contracandidați care au adunat 49% din cele vreo 500 de voturi, dl. Manolescu și-a întărit poziția. Ajutat și de opoziția de catifea a lui Dan Mircea Cipariu, un adversar comod care nu a pus probleme porții adverse.

Sistemul electoral cu turneul candidaților în filiale a permis exprimarea voturilor, mai multe decît o conferință, și l-a favorizat de asemenea pe binecunoscutul critic, a cărui prezență șarmantă într-un oraș de provincie e în sine un eveniment.

Strategic, cei doi candidați nu au propus nimic, sau nimic spectaculos oricum, și nu s-au atacat reciproc, rezultatul fiind decis de prestigiul enorm al cîștigătorului, acumulat în decenii.

Dacă mi-ar trăzni vreodată prin minte să candidez la această funcție, m-aș purta cu totul altfel cu contracandidații mei, desigur dacă n-ar fi vorba de persoane precum Nicolae Manolescu pe care îl consider un mentor și mai mult decît atît.

După lunga și obositoarea numărătoare a voturilor, Consliul, în noua sa formulă cu numai vreo 25 de membri, a ales la propunerea noului președinte același prim-vicepreședinte (Varujan Vosganian) - care nu a fost însă de față - și același vicepreședinte (Gabriel Chifu). S-a înregistrat un singur vot împotrivă. Tot aparatul tehnic al USR a fost menținut și continuitatea asigurată 100%.

Au fost alese apoi comisii de lucru după statut, majoritatea prin vot deschis, la comisia socială și cea de relații externe votul fiind secret. La a doua am obținut și eu 20 de voturi pentru care le mulțumesc colegilor. Juriul va fi după noul statut propus de președinte și doar validat de Consiliu, iar comisia de validare, cu număr de membri mai redus, va fi numită de Comitetul Director, cu gîndul de a o face mai exigentă. Am făcut și eu parte din această comisie în trecut și nu m-am putut opune totdeauna intrării diverșilor nechemați, mai ales de vîrsta a treia și a patra, care și-au descoperit talentul odată cu pensionarea. De aici media de vîrstă incredibil de mare a USR și dificultatea de a-i asista social pe membri. L-am întrebat odată pe un veleitar cum de n-a scris nimic pînă la 65 de ani și mi-a răspuns că în timpul vieții active n-a avut timp, dar acum, după ce copiii și nepoții i-au crescut, are.

Salut în acest context prezența în Consiliu ca președinți de filiale a tinerilor și talentaților Rita Chirian (Sibiu), Adrian Lesenciuc (Brașov), Angelo Mitchievici (Constanța), a Ruxandrei Cesereanu (aleasă pentru Consiliu la Cluj care are doi reprezentanți). O prezență inedită în Consiliu este și poetul Marko Bela de la Tîrgu-Mureș (al doilea parlamentar al Consiliului). În rest, membrii sînt la a doua, a treia, sau chiar a patra legislatură (cum e și cazul meu, intrat în 2003). Această legislatură este a 6-a de la Revoluție și va dura după statut 5 ani.

Imaginea: Nicolae Manolescu în primul mandat (în iunie 2009, la Mangalia), între Alexandru Vlad și Horia Gârbea





2 comentarii:

  1. Probabil,aveti dreptate in privinta veleitarilor,in a caror categorie presupun ca ii includeti pe cei care doresc,nemeritat,sa devina membri ai Uniunii Scriitorilor.Dar mi se pare putin ireverentios modul in care va referiti la pensionarii de varstele a treia,a patra...Mai ales ca,banuiesc,majoritatea acestora au bunul simt de a scrie pentru ei insisi,nu pentru glorie sau foloase materiale.Pe acestea,presupun,le-au obtinut facand altceva,atunci cand nu aveau timp sa scrie.
    Dar,pentruca exista un„dar”,ati citit vreodata ce scrie,de exemplu,un foarte tanar domn(pe numele sau,daca nu ma insel,Neagoe),care pana mai ieri reprezenta ICR in America si care,probabil,este membru,sau aspira la intrarea in Uniunea Scriitorilor?Eu l-am vazut si ascultat citind ceva gretos la un post de televiziune.Ar fi interesant de vazut. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Tocmai că nu! Există scriitori în vîrstă care au debutat în tinerețe și au o carieră literară, au îmbătrînit și e normal ca breasla și societatea să-i protejeze. Dar există și oameni acre nu au scris un rînd și acum, la vîrstele numite au scris brusc și își doresc suplimentul de 50% la pensie ca membri ai USR. Unii l-au și obținut, fiind primiți. QED

      2. Nu cunosc niciun membru USR numit Neagoe, aspirant o fi. E regretabil că puțini tineri vin să se înscrie în USR. Noral ar fi să se implice mai ales tinerii, pentru că după o anumită vîrstă, cu toată bunăvoințe, posibilitățile de acțiune efectivă scad.

      Ștergere

Postări populare

Arhivă blog