joi, 13 noiembrie 2014

Cărți noi! Traian Dobrinescu Cei morţi înainte de moarte, Editura Aius * * * (II)

Odată revoluţia încheiată, Pădureanu îl va recunoaşte pe noul soţ al nevestei sale în primele rînduri ale Frontului care îşi va atribui meritul schimbării şi va lua rapid puterea cu ajutorul unui nucleu de comandă al KGB, care acţionează chiar în interiorul clădirii fostului CC, stabilind, între altele: „cîteva victime trebuie să fie”. Dinu Pădureanu e şi învingător: regimul e răsturnat, şi-a regăsit familia. E însă şi un învins – nu va mai fi soţul Ioanei şi tatăl lui Andrei, iar revoluţia a fost confiscată.

Reajuns acasă, la Podul Rugilor, unde-l pusese în libertate pe procuror, constată că acesta, în loc să revină în lume, s-a sinucis.Povestea lui Pădureanu este destul de puternică şi de palpitantă, cu elemente de tra gedie şi neprevăzut, ca să ţină trează atenţia cititorului. Autorul alege să scoată în faţă
şi partea de istorie reală, să-i acorde un loc mai important decît şi-ar dori un cititor care s-a ataşat de partea centrală a romanului şi care, uneori, devine nerăbdător s-o regăsească. Este, probabil, reflexul de politician şi analist al autorului, precum şi dorinţa lui de a cuprinde în carte cît mai mult din epocă.

Astfel, Dinu Pădureanu e uşor umbrit, dar, din fericire, e destul de puternic pentru a rămîne ceea ce este în fond: eroul central al naraţiunii. Relatarea lui Traian Dobrinescu este simplă, dialogurile sînt fireşti, în afara unor explicitări cam lungi, destinate probabil lectorilor mai tineri, care nu cunosc suficient istoria. Timpul acţiunii se schimbă des între prezent şi trecut, aşa cum şi-l aminteşte personajul principal, dar nu numai. Romancierul are fluenţă în tratarea temei şi o mînă sigură în conducerea acţiunii. El insinuează la început şi un plan mitic, dar se dovedeşte că misterioasa migraţie a lostriţelor e de fapt apariţia unor mutanţi din pricina poluării.

O insistenţă în acest plan ar fi fost prea mult şi e bine că autorul a renunţat la el. Cei morţi înainte de moarte este un roman solid, capabil să intereseze un număr însemnat de cititori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog