sâmbătă, 28 aprilie 2012

Memoriile Generalului Titus Gârbea - vol 1


La editura Cetatea de Scaun din Tîrgovişte a apărut volumul 1 din însemnările şi memoriile bunicului meu, generalul Titus Gârbea (1893-1998), veteran din ambele războaie mondiale, militar de carieră şi diplomat.

Bunicul meu a redactat aceste memorii în anii de "deschidere" (cam între 1968 şi 1973) ai regimului comunist, după ce între 1948 şi 1964 fusese supus unor persecuţii ale regimului pentru calitatea sa de ofiţer al Armatei Regale Române. Un exemplar a fost depus la Arhivele Naţionale şi altul e în posesia familiei. Tatăl meu, ing. Dan Gârbea, a publicat după 1989 unele fragmente în Magazin Istoric şi alte reviste de istorie.

Volumul actual este îngrijit de profesorul Silviu Miloiu, istoric, expert în relaţiile româno-scandinave şi româno-baltice. Generalul Titus Gârbea a fost ataşat militar al României la Berlin (1938-1940, apoi 1942-1944) şi în Suedia şi Ţările Baltice (1940-1942). A avut apoi misiuni militare în ţară şi pe frontul de Vest pînă în 1945, aflîndu-se pe front în Cehia în momentul terminării războiului (9 mai 1945).

Sînt bucuros de acest eveniment editorial care a presupus mult efort al îngrijitorului avînd în vedere numeroasele denumiri necesitînd explicaţii, presucurtări şi trimiteri din memoriile generalului. Eu am cunoscut în copilărie aceste "povestiri" fascinante despre război în forma orală, bunicul meu fiind un excelent povestitor. Am locuit cu el de la eliberarea sa din închisoare (1963) pînă la dispariţia lui în 1998, cînd avea 105 ani.


Ediţia este prevăzută a avea trei volume cuprinzînd o bună parte din cele 11 caiete cu memorii ale lui Titus Gârbea. Am oferit la cererea editorului un scurt cuvînt înainte. Mulţumesc îngrijitorului şi editorului pentru iniţiativă şi activitatea lor devotată pentru atingerea scopului propus.

În imagine: Titus Gârbea, colonel, la Berlin, în 1938

UPDATE:

Ulterior au apărut și volumele 2 și 3 la aceeași editură.



2 comentarii:

  1. @Horia Gârbea

    Apariţia opului “General Titus Gârbea. Memorial şi însemnări zilnice. Volumul I” este cu adevărat un eveniment editorial. Nu neapărat pentru cercetătorii istorici, dar şi pentru aceştia, ci mai ales pentru noi, neprofesioniştii, iubitori de istorie adevărată. Perioada cuprinsă în volumul apărut este cea mai interesantă, in care generalul Gârbea a fost, de cele mai multe ori, în mediul în care se luau cele mai importante decizii. Abia aştept să cumpăr lucrarea în format electronic. Sunt sigur că, având în vedere perioada în care au fost scrise memoriile, generalul Titus Gârbea nu a putut scrie tot ce ştia, niciodată un diplomat nu poate spune tot, multe secrete au dispărut odată cu generalul. Dar şi ceea ce a scris este de mare folos pentru cel care vrea să înţeleagă epoca.
    Îi felicit pe cei care s-au străduit să publice lucrarea, vă felicit şi pe dumneavoastră pentru că le-aţi dat o mână de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru valoarea acestui om ,si dvs , mai ales pentru faptul ca ati fost aproape de dumnealui pana la capat!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog