miercuri, 14 ianuarie 2015

In Memoriam Valentin Nicolau (1960 - 2015)

„Valentin Nicolau, proprietarul editurii Nemira, fost șef al Televiziunii Romane, scriitor si dramaturg, a decedat, marti, la varsta de 54 de ani, in urma unui stop cardio-respirator”, au declarat pentru Mediafax surse medicale.

*

Valentin Nicolau s-a născut pe 22 iunie 1960, la București. A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret" și ale Facultății de Geologie și Geofizică a Universității București. A fondat Editura Nemira în 1991, unde au apărut, printre altele,  numeroase romane SF românești și străine. Valentin Nicolau a fost consilier al premierului Adrian Năstase pe probleme de cultură, educație, cercetare și turism. Între 2002 si 2005 a fost Președinte - Director General al Societății Române de Televiziune. Între 2005 și 2006 a fost vicepreședinte al Grivco - grupul de presă Intact, iar din 2006 a devenit consultant al grupului Lagardere Media pentru România. În 2007 a lansat postul de radio Smart FM, "primul post cultural privat din Romania". A fost profesor asociat la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, iar în 2009 a susținut un doctorat în Științele Comunicării la Universitatea din București. A mai fost profesor asociat la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, profesor asociat la Universitatea "Transilvania" din Brașov, profesor asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București.

Valentin Nicolau a debutat editorial în 1994  cu o carte de literatura pentru copii, "Bronto, un dinozaur inca mic", urmată în 1995 de "Bronto, un dinozaur neastâmpărat" și, în 2008, de "Zina Benzina". Dintre piesele sale, se remarcă: 1998, Teatrul "Victor Ion Popa" din Bârlad, "Vi s-a furat un pat" debut, 2002-2015 Teatrul Nottara din București, "Ca zăpada și cei doi", sub titlul "Uzina de plăceri S.A.", Teatrul Național București – „Legenda ultimului împărat”. A publicat numeroase volume de teatru, dar nu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și nici al UNITER.


Prin dispariția lui Valentin Nicolau dramaturgia românească și lumea noastră editorială suferă o ireparabilă pierdere.

*

L-am cunoscut pe Valentin Nicolau în anii 90 ca editor și ca dramaturg. Am lucrat la TVR Cultural în timpul mandatului său de președinte. Am continuat să ne întîlnim la evenimente literare și mai ales la tîrguri de carte. Valentin Nicolau era un om foarte inteligent, era mobil în gîndire, pragmatic și iubea mult teatrul neglijîndu-se ca autor dramatic. Era pasionat și de literatura SF și Policier.  Avea un deosebit dinamism, o agitație care i-a afectat probabil sănătatea, fapt ce apare abia acum. Am vorbit ultima dată cu el la Tîrgul Gaudeamus, în fugă, precum de obicei, din păcate. Dispariția sa prematură lasă un mare gol. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Un comentariu:

Postări populare

Arhivă blog