luni, 27 octombrie 2014

Luceafărul de dimineață - nr. 10/2014

În curînd va apărea nr. 10/2014 al revistei Luceafărul de dimineață, cu un sumar variat și atractiv. 

Pe pagina întîi se află un scurt poem de Eugen Suciu. Cronica lui Dan Cristea se referă la mai multe volume recente de poezie și critică. În caietul critic semnează recenzii Radu Voinescu (despre un volum de Andrei Terian), Andrea Hedeș (despre Mircea Muthu), Horia Gârbea (despre Traian Dobrinescu), Ana Dobre (despre Ștefan Mitroi), Felix Nicolau (despre Mihail Vakulovski), Ioan Holban (despre Eugen Uricaru), Nicolae Coande (despre Sorin Delaskela), Adrian G. Romila (despre Mihai Radu), Cornel Ungureanu (despre Angela Martin). 

Avanpremierele editoriale sînt oferite de Dumitru Velea și Isabella Drăghici (poezie) și Ioan Groșan (proză memorialistică). În continuarea anchetei „Genurile minore vs. mainstream”, începută în nr. 9, o intervenție concluzivă are Cristian Tamaș care anticipează apropiatul Colocviu Național de Literatură SF și F „Ion Hobana”. 


În centrul revistei, surpriza numărului este un fragment din romanul Fratele semnat de criticul Răzvan Voncu. 

Geo Vasile se referă la recentul laureat al premiului Nobel pentru literatură: Patrik Modiano. Cărțile lunii (nouă și toate de poezie) sînt prezentate pe scurt de Horia Gârbea. Un reportaj bogat ilustrat rememorează prima ediție a Festivalului Național de Literatură de la Cluj. 

Carmen Bulzan îl omagiază pe  Miguel de Unamuno la 150 de ani de la naștere. Cartea de idei și cartea străină sînt prezentate de Simona Drăgan (Silvia Marin Barutcieff) și Laura Botușan (Elf Shafak). În pagina tinerilor poeți apar Raluca Dumitran și Moni Stănilă. La teatru/film revine Ana-Maria Nistor cu o severă cronică la „D’ale carnavalului” (T. Mic), iar Călin Stănculescu se referă la premierele românești ale toamnei. 

Un eseu de Alina Naiu are ca subiect poezia Liubiței Raichici. Urmează opinii de Radu Aldulescu și Adrian Costache, rubricile de muzică și sport semnate de Costin Tuchilă și Gelu Negrea, iar numărul se încheie cu cronica plastică a Iolandei Malamen (despre Corneliu Vasilescu)

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu se poate insera pdf-ul aici, domnule Gârbea? Sau chiar pe site-ul revistei? Ca să îl poată descărca oricine doreşte. Oricum, eu sunt abonat. Dar până vine Poşta Română soseşte Crăciunul.

    RăspundețiȘtergere
  3. O să studiem posibilitate. La o încercare anterioară nu s-a putut, nu mai ţin minte motivul. E şi o complicaţie cu finanţatorii dacă se obţine o finanţare în anumite condiţii care impun vînzarea. Textele sînt pe situl revistei. Oricum vă pot trimite pdf-ul în regim privat.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog