luni, 19 octombrie 2009

Bursa, Turcia

Am revenit după şase zile petrecute la Istanbul şi Bursa. Pentru cei care nu cunosc Turcia sau o cunosc pe cea turistică, felul cum funcţionează administraţia e de cercetat şi de admirat, ca şi cultura turcă de azi. Voi scrie pe larg despre asta. La Bursa, delegaţia noastră (a Primăriei sectorului 2) a fost găzduită impecabil de primarul districtului Yildîrîm, 700 000 locuitori, primar care e şi scriitor. Dl. Ozgun Keskes e autorul a 19 cărţi, mai ales romane, şi a multe piese jucate. E primar din 2004 (un mandat de 5 ani, acum reales pentru înca unul) şi tot de atunci a fost obligat să renunţe practic la scris, districtul îi ocupă tot timpul. Am primit de la autor un roman în turcă şi engleză ca să îl pot citi, şi încă unul în turcă pentru a fi tradus şi publicat la noi. Aştept şi oferte de la traducători. Despre Turcia notez deocamdată în treacăt ca aspect frapant dar reconfortant interdicţia totală a fumatului şi cea, ca şi totală, a alcoolului, inclusiv a berii. Expresia "a fuma ca un turc" e perimată iar în 99% dintre localuri nu se gaseşte alcool. Doar în restaurante de lux şi baruri de hotel destinate străinilor şi la preţuri prohibitive (8 E o bere). De asemeni jocurile de noroc sînt interzise. Mai lipsesc complet cîinii fără stăpîn, în schimb pisicile stăpînesc toate locurile publice, mai ceva ca în Grecia.

2 comentarii:

  1. astept cu multa curiozitate materialul despre cultura turca.

    ...... cainii fara stapan mi se pare ca e o caracteristica doar a Romaniei, nu stiu vreo alta tara europeana in aceasta situatie... ma mir totusi ca nu s-a depus un proiect serios pentru fonduri europene care sa rezove aceasta problema macar in Capitala...

    PS: dar interdictia vizeaza chiar si traditionala narghilea?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da. Narghilelele stau in vitrinele cafenelelor.
    Sint unele terase pe care se poate fuma, inclusiv narghilea. Dar in orice spatiu acoperit fumatul e complet interzis amenda fiind in jur de 60-70 lire (30-35 Euro).

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog