miercuri, 16 februarie 2011

Cărți noi! Liviu Capșa - Raiul ascuns, Editura Limes * *

Un poet insuficient cunoscut este Liviu Capșa ale cărui calități e parodist l-au făcut mult mai notoriu în această ipostază, în care, ce-i drept, a dat dovadă de umor și inspirație. „Raiul ascuns” pe care îl dezvăluie acum poetul optzecist din Oltenița este cel al copilăriei. Textele sînt biografice și încărcate cu nostalgie pe care autorul o demontează pudic evocînd mai mult figuri și întîmplări hazlii. Modelele literare sînt evident Ion Creangă și Marin Sorescu din ”La lilieci”, afinitățile cu ultimul fiind puternice: „cea mai tristă zi din săptămînă/ era sâmbăta/ când mama ieșea la poartă/ să găsească creștinul/ dispus să jertfească găina”. Totuși, față de versurile marelui oltean, în ale sale Liviu Capșa este mai dispus să admită deschis caracterul edenic al primei vîrste: „să fi rămas în ținutul copilăriei/ pe dealurile umbrite de merii sălbatici/ și frunzele de lipan/ cît urechile elefanților”. Apar în poeme personaje recurente, părinții în primul rînd, dar și calul Oituz care trage șareta tatălui, agronom se vede, ca și peisaje permanent în vederea copilului: balta Gostinului, „secția” agricolă, dealul „mai misterios decît Olimpul” și mai ales câmpia al cărei farmec se simte mereu ca la Zaharia Stancu sau Preda. „Raiul ascuns” al lui Liviu Capșa se dezvăluie, iată, cititorilor în versuri melancolice, fără emfază și cu umor blînd.

2 comentarii:

  1. Nu reusesc încă să înteleg cum nararea unor întâmplări comune,asortate rar cu câte o metaforă se poate socoti(si lăuda)a fi poezie adevărată.Nu mă refer la cazul de fată unde sunt date câteva versuri,poate nu cele semnificative.Este o nedumerire mai veche.O părere de neinitiat.Vă multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. E cam ca in bancul acela cu insula pustie si doi care fac dragoste, unul ii vede din cocotier si striga la ei. Cind se urca el in cocotier, ii vede pe aia si pe cel care il admonestase facind acelasi lucru si isi zice: da, de aici asa se vede. :)

    Ca si in teatru - lectura cartii de telefon, daca e citita de unul care stie cum, stoarce lacrimi.

    In cazul lui Liviu e comme ci - comme ca.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog