sâmbătă, 26 februarie 2011

Gînduri prin consecință după „Blog de blog”

Reflecții după încheierea concursului „Blog de blog” 2010. În ceea ce privește publicațiile literare cel puțin ele devin un articol desuet. Cu intrarea scriitorilor în blogosferă, fiecare cititor își va face „revista lui literară” care are avantajul de a putea fi chiar un cotidian. De ce să ia o revistă 50% sau 80% neinteresantă pentru el? Va intra pe blogurile preferate și își va face singur revista: un poem sau o traducere de Soviany ori de Radu Vancu, critică literară la zi de Micawber, tablete de Șerban Tomșa, comentarii din lumea literară de Stoiciu sau de cine-i place, poșta redacției de Alex Ștefănescu, rubrica de filologie de la Diacritica etc. Totul atractiv și gratuit.

Să adaug și faptul că prestația acestor autori importanți și a altora în blogosferă e un gest altruist în folosul literaturii și al iubitorilor ei, un act gratuit și generos care merită evidențiat.

8 comentarii:

  1. @ Horia Garbea

    Om sunt si n-am cum sa fiu insensibil la complimentul implicit pe care mi-l faceti alaturandu-mi pseudonimul de numele unor persoane cunoscute si stimate in lumea literara. Multumesc, asadar. Cu toate astea... Cred ca se impune totusi o precizare: nu fac critica literara. Nu m-a interesat si nu ma intereseaza sa fac asa ceva si nici nu stiu daca am inzestrarea necesara. Postarile de pe blogul meu sunt simple notatii personale, cu un grad inalt de subiectivitate, si nu au pretentia de a exprima judecati de valoare valabile pentru altii. Cred ca ce fac e mai aproape de acceptiunea originara a blogului, adica tin un jurnal de lectura. Sunt lecturi amestecate, neprogramatice, la nimereala. Imi dau si eu cu parerea, spun uneori chestii inteligente, de multe ori, prostii, dupa cum se nimereste. Sa nu facem dintr-un biet tantar anofel ditamai Bucefalul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum gest altruist este si blogul de fata,,,

    RăspundețiȘtergere
  3. @Micawber
    Sînteți mult prea modest. Ce altceva e critica de întîmpinare decît exprimarea liberă a unor opinii, consecință a gustului, logicii și inițierii proprii?
    @Constantin Lupeanu
    Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Blogul pe care ne aflăm este de departe cea mai bună revistă literară ! Sunt de acord cu Constantin Lupeanu, dar și cu remarca despre Micawber : este un critic adevărat, în ciuda modestiei cu care tratează situația și care îi caracterizează, în general, pe oamenii inteligenți și foarte civilizați.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Șerban Tomșa
    Cu aprecierile despre blogul de față - sînteți prea generos, ca totdeauna.
    În rest, aveți dreptate și cred că blogurile la care m-am referit se caracterizează prin echilibru și decență. Am mai descoperit cu prilejul căutării destule bloguri care vehiculează idei pertinente, expuse argumentat, umorul, dacă apare e de bun gust.
    Nominalizez „white noise„ de pildă, un blog literar demn de interes. Opiniile de aclo, cu care nu sînt de acord în totalitate sînt expuse elegant și se aduc argumente pentru ele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Un cerc delimitează două suprafete:cea interioară,un infinit mic pe lângă cealaltă,cea exterioară,confundabilă cu însusi infinitul.Interesant de privit din infinitul exterior in interiorul mărginit(de cerc)al infinitului mic.Se vede altfel.O fi dând cercul despărtitor un efect de distorsionare?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu vad legătura cu subiectul expus dar, pentru că nu conține limbaj indecent, am lăsat postarea.

    RăspundețiȘtergere
  8. aferim!
    hai sa blogosferim...

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog