duminică, 7 octombrie 2012

Formul Umanitar Internațional de la Baku





În zilele de 4 și 5 octombrie 2012 au avut loc la Baku, Azerbaidjan, lucrările Formului Umanitar Internațional. Au participat aproape o mie de invitați din țara gazdă și din alte 60 de state. Forumul a încercat să identifice și să dezbată principalele probleme ale umanității la acest început de secol în numeroase domenii: știință, economie, cultură, educație etc. Prima zi a fost consacrată sesiunii plenare, inaugurate de președintele Republicii Azerbaidjan, dl. Ilham Aliyev. În cadrul ei au luat cuvîntul foști șefi de state (între care și dl. Emil Constantinescu), laureați Nobel, reprezentanți ai UNESCO.

A doua zi a adus dezbateri pe secțiuni sub forma unor mese rotunde cu referate și discuții libere. Am fost moderator la cea intitulată „Tradiții culturale în civilizația post-modernă” la care au luat parte 73 de invitați din peste 20 de țări și numeroși reprezentanți ai țării organizatoare. La ea au participat numeroase personalități între care fostul președinte al Bulgariei Jelio Jelev, înalți reprezentanți ai UNESCO, universitari avînd și poziții de conducere în instituții de învățămînt superior. Din partea Azerbaidjanului a avut un rol determinant în organizarea și desfășurarea dezbaterii în condiții excelente dr. Jala Garibova prorector al Universității de Limbi Străine din Baku. Dezbaterile au fost vii, nelipsite de contradicții și extrem de interesante.

Întregul Forum a beneficiat de o organizare impecabilă, a prilejuit contacte foarte utile celor prezenți ce vor deschide linii de colaborare și programe comune. Ospitalitatea gazdelor a fost ie;it[ din comun. Participanții au putut admira realizările uimitoare ale Republicii Azerbaidjan, dezvoltarea sa admirabilă. În ceea ce mă privește, am regăsit Baku după mai bine de doi ani și jumătate schimbat mult și spectaculos, zeci de noi clădiri impetuoase, de o mare modernitate, au răsărit efectiv în oraș. Toți participanții cu care am discutat au manifestat încredere în utilitatea și perenitatea forumului și s-au declarat încîntați de această oportunitate a dezbaterii largi oferită de Azerbaidjan.

A fost redactată o Declarație comună a Forumului ce va fi dată publicității în curînd.

Am acordat o declarație canalului public de televiziune din Azerbaidjan și mai multor publicații, exprimînd satisfacția de a fi prezent la Forum și speranța de a avea continuări însemnate ale acestei participări, cu materializare în acțiuni culturale.

Imagine: Ziua a II-a, a patra secțiune, organizată la hotelul JW Marriot Abșeron, recent inaugurat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog