vineri, 22 martie 2013

Romania la Salonul de Carte. Inaugurare cu succes

Dupa numeroase emotii cu caracter tehnic (camioanele cu decorul au ramas 2 zile blocate de zapezile din Austria) Standul Romaniei de 400 metri patrati la Salon du Livre de la Paris s-a inaugurat cu succes, sute de vizitatori facindu-l neincapator. Au venit majoritatea scriitorilor români invitati, public roman din Franta si francezi deopotriva. Dar abia miine incep evenimentele la Stand. Azi totul a avut aerul unei receptii de incalzire. Decorul, spectaculos si complicat, a fost pus in opera - cu eforturi mari - si arata impunator. Au fost prezenti multi scriitori, ministrii Barbu si Pricopie, ambasadorul Nicolae Manolescu, senatori, presedinti de Consilii Judetene din Romania, aflati la o reuniune la Paris, ziaristi romani si francezi.

Ca element exotic, a aparut o dansatoare orientala care a sustinut cu de la sine putere un fel de numar de dans (asincron din nefericire) in mijlocul standului, fardata macabru. A fost asistata de citiva tineri cu aer de nonconformisti hippies care, dupa ce au baut cam mult (excelenta feteasca neagra oferita de sponsori), au afisat niste fotografii cu citiva dintre scriitorii absenti. Desi unii ziaristi au notat o interventie dura a unor "jandarmi", nu a fost vorba de asa ceva. Ca in bancul cu Volga furata, nu au fost jandarmi ci organizatori si nu au intervenit brutal, ci i-au rugat pe tinerii ebrietati sa nu creeze agitatie in stand, ci pe culoare. Ceea ce ei au si facut vreme de vreo 15 minute, pina s-au plictisit, si au revenit in stand ca sa mai bea un pahar, iar dansatoara orientala sa mai execute un dans ad-hoc pe sunete de nai ale unui solist care a evoluat cu mare succes intre timp.

Peste destul de mult timp, nu imediat cum s-a aratat in presa, a venit si Presedintele Republicii Franceze in mijlocul unui val de ziaristi si de curiosi care l-au facut invizibil pentru cei mai multi din public.

Miine la ora 10 incep evenimentele la standul Romaniei si in alte locuri din salon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog