marți, 5 ianuarie 2010

Un nou sondaj. Citiți literatură pentru copii?

Literatura pentru copii este un gen dificil și, la noi cel puțin, cam desconsiderat. Totuși, existănd un public țintă sigur, mulți scriitori profesioniști trăiesc bine din practicarea acestui gen. Dar adulții îl citesc? Vă propun să răspundeți la această întrebare.

8 comentarii:

  1. As dori sa stiu care dintre scriitorii profesionisti traiesc bine din practicarea acestui gen la noi? in afara de Volumul editat la rao de Ioana Niculae nu stiu vreo aparitie notabila.Mie mi se pare ca scriitorii profesionisti de la noi nu stiu sa scrie pentru copii.Multi copii sunt fermecati inca de Apolodorul lui Naum reinventat de Ada Milea restul e ....tacere...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu la noi, fireste! La noi promovarea si difuzarea slaba fac imposibila vinzarea de masa a unei carti pentru copii. Inainte de 1989 multi scriitori pentru copii erau si la noi milionari (cind costa Dacia 50 sau 70 de mii de lei).

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Garbea,

    Din pacate nu avem literatura pentru copii si scriitori talentati, capabili,care sa-o faca.
    Astazi sunt multi copii care inca mai sunt chinuiti de parinti sa citeasca "La Medeleni".
    Nu avem nici filme pentru copii,cunoscutii mei aleg pentru ei Toate panzele sus, Veronica proaspat reinviate de Jurnalul National.

    Eu am descoperit literatura in clasele primare cand invatatoarea mi-a dat cartea"Singur pe lume"si am ramas fermecata pana astazi...

    RăspundețiȘtergere
  4. eu n-am citit cartea Ioanei Niculaie si nici o alta carte pentru copii in ultimii (multi) ani. o scriitoare din Australia imi spunea ca scrie pentru copii si castiga bine, inclusiv din achizitionarea cartilor de catre Bibilioteci (Guvernul sau nu mai stiu cine dandu-i bani pentru fiecare exemplar achizitionat...), in Romania insa n-am cunoscut pe nimeni... ar fi interesanta si intrebarea din comentariu, dar nu doar legat de "acest gen", ci in general: cati scriitori romani sunt astazi... (nu stiu cat costa o Dacie in prezent) miliardari din literatura?

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragii mei, exista autori pentru copii si tineret. Nu cred ca sint copii "chinuiti" sa citeasca "La Medeleni". E o carte minunata pe care o citesc de placere cei ce vor si am rdcitit-o recent. Idem "Ciresarii" sau "Toate pinzele sus". Nu-i omiteti cu suficienta pe Zotta, Sovu et comp. Veronica I e un film de referinta (pacat de Ciresarii si Toate pinzele si "jachete galbene" dupa Zotta ca n-au iesit).
    Dar incercati sa intelegeti epoca si veti vedea ca am avut si trebuie sa mai avem. Deocamdata cititi Sânziana Popescu, Stelian Țurlea, Răzvan Rădulescu și veți vedea că, dacă trăiau în UK și aveau agent, acum erau fără griji materiale.

    RăspundețiȘtergere
  6. In enumerarea precedenta l-am omis pe Gellu Naum cu Apolodor! Ce carte! M-a fascinat in copilarie. (dar nu vreau sa ii uit pe Ghelmez - Puf pufos, pe Utan cu Ciopârțilă etc.) Noi putem fi subiectivi si culturali ca adulti. Dar iata ca fiul meu - 3 ani, nefilolog - e fan Apolodor, nu adoarme fara el, il mentioneaza in vorbirile lui cind se joaca de unul singur. De ce oare?

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am predat Gellu Naum e o lectie mica despre Apolodor in clasa a V-a.Copiii sunt f. incantati!dar si cd-ul cu muzica Adei Milea e incantaor!Pe Ciopartila, din pacate nu-l cunosc..
    Acum citesc Harun si marea de povesti...si ma gandesc...e o carte pt copii sau pt adulti?
    Am citit Razvan Radulescu dar nu mi se pare nici pt copii ,nici pt tineret...ci pt filologi...

    RăspundețiȘtergere
  8. E grozav sa scrii literatura pentru copii.

    http://www.libris.ro/literatura-universala/gulii-verzi-in-tara-pisicilor---grete-tartler-PAR973-47-0776-8--c7529--p357814.html

    http://www.librarie.net/carti/146935/MOTANUL-INVIZIBIL-Grete-Tartler-Stelian-Tabaras

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog