marți, 15 mai 2012

Ați mințit poporu’ cu plagiatoru’


În mediile universitare, guvernul Boc și ministrul Funeriu nu s-au bucurat de mare simpatie. În timpul lor, salariile s-au tăiat cu 25%, doctoratele au încetat să mai fie recompensate cu vreun spor, iar la promovarea în posturi didactice n-a mai fost recunoscut... criteriul activității didactice!
Și totuși, în fața articolelor, fostului de-acum, ministru Mang, profii au exclamat: „Domnule, nici chiar așa!” Iar demiterea lui întîrziată a redus mult, cel puțin în această breaslă, cota noilor guvernanți.
Pentru că la noi, unde se pun etichete prea ușor, un caz, e drept scandalos, e identificat cu toată breasla. Deunăzi un tabloid făcea socoteala (cum calcula nu se știe) cîtă șpagă ia un medic! Dar am fost și eu în spitale și cel mai adesea am convins cu greu cîte un medic să accepte, în semn de sinceră mulțumire, o carte sau o cutie de bomboane.
Nu toți medicii sînt șpăgari și nici toți universitarii plagiatori. În învățămînt se muncește mult pe bani puțini. Am cunoscut decani și rectori care își improvizaseră un pat la facultate pentru că uneori nu mai avea rost să se ducă acasă după miezul nopții, cînd a doua zi, la prima oră, îi așteptau altă ședință ori cursul de toate zilele. Din acest punct de vedere, numirea unui ministru plagiator a constituit un afront adus celor care lucrează efectiv onest în învățămînt, umiliți de nepăsarea și grobianismul unor studenți băgați cu ghiotura, fără admitere, pentru a se obține finanțare ca și de suficiența celor care-și închipuie că să predai un curs e floare la ureche.
Poporul a fost mințit expunîndu-i-se și fiind dat afară cu incredibilă ezitare un profesor atipic.

P.S.:
Din fericire, se pare că se va adopta finanțarea nu pe „cap de student”, ci pe program de studii, astfel că, de suma alocată, o facultate își va putea școli 5, 10, sau 50 de studenți după cum va dori, impunînd examene de admitere și exigența firească și trimițînd profitorii „studenți” care se înscriau la „studii” pentru cămin, reducere la transport și mica/marea bișniță de campus (y compris droguri) acolo unde le e locul: la sapă și la coada vacii. Că, vorba lui Moromete: ne-apucarăm acum să „studiem”.

3 comentarii:

  1. Execelent articol ! Felicitări ! Aşteptările noastre erau, într-adevăr, altele, după ce micleii şi funeriii lui Băsescu aproape că au distrus învăţământul românesc. ( Singura lor măsură bună a fost introducerea camerelor de supraveghere la examene. )

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog