sâmbătă, 26 mai 2012

Festivalul Tudor Arghezi prin ochii și aparatul foto ale unui suedez





Pe poetul Bengt Berg, unul dintre cei mai îndrăgiți de publicul suedez, acum și de cel românesc, cel puțin de partea lui gorjeană, l-am invitat la Tîrgu-Jiu unde a primit Premiul „Opera Omnia” al Festivalului Internațional Tudor Arghezi. Ajuns în patria sa, Bengt Berg mi-a trimis cîteva fotografii care ilustrează modul cum a văzut festivalul, Gorjul și România.

A descoperit un străvechi capac de hidrant pe Calea Eroilor, cînd mergeam spre Coloana Fără Sfîrșit, a găsit reflexul bisericii de pe aceeași cale într-o baltă lăsată de o plăcută ploaie de mai, i-a prins în cea mai surîzătoare ipostază pe Ana Blandiana și Gh. Grigurcu, ca și pe Ela Iakab și Dan Cristea. Iar din Vâlcea a apreciat ceramica de Horezu și micii și covrigii de la Dedulești. Aceștia nu apar în poze, ci doar în amintirile lui, cum m-a asigurat.

La ceremonia de decernare a Premiului Tudor Arghezi și a titlului de Cetățean de Onoare al orașului Tîrgu Cărbunești, am citit în română poemul „Simplitate” de Bengt Berg (traducere de Elena Nistor căreia îi sîntem recunoscători), urmînd ca el să recite apoi un fragment în limba suedeză. Lui Bengt însă i-a plăcut atît de tare recitarea mea, „simțirea” adică, întrucît nu înțelegea nimic, încît a declarat că renunță la lectura poemului și a provocat asistența să cînte cu el două strofe din „Yellow Submarine”. Le-a și cîntat dar asistența, deși majoritar compusă din elevi, intimidată și neobișnuită cu umorul suedez, nu prea l-a urmat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog