miercuri, 5 iunie 2013

Imagini de la Baku

Am descărcat abia acum, la întoarcerea acasă, imaginile realizate la Forumul Mondial al Dialogului Intercultural de la Baku. Iată cîteva atît de la manifestarea propriu-zisă cît şi din oraşul care se modifică foarte rapid în sensul modernităţii dar păstrează multe detalii vechi şi frumoase dinainte de 1920.

1. Deschiderea a avut loc la Centrul Cultural Heydar Aliyev, clădire concepută de un ilustru arhitect britanic de origine arabă - Zaha Hadid - şi care nu are în conturul exterior "nicio linie dreaptă", cum prezintă autorul lucrarea. Auditoriumul are peste 1000 de locuri.

Centrul a fost inaugurat la 10 mai 1912.






2. După şedinţa inaugurală, liderii manifestării au salutat participanţii. În prim plan preşedintele Ilham Aliyev. Alături de el, Irina Bokova, preşedinta UNESCO.
















3. Preşedintele Ilham Aliyev a inaugurat lucrările Forumului făcînd apel la toleranţă şi înţelegere ca şi la acceptarea diversităţii.

 4. În cursul Turului Oraşului Baku, oferit de organizatori, am văzut de aproape cele trei Flame Towers, noua emblemă a Baku, blocurile în formă de flacără şi în acelaşi timp avînd conturul simbolului tradiţional: buta. Noaptea, aceste turnuri sînt iluminate special, pe faţadele lor proiectîndu-se imaginea unor flăcări, simbolul Azerbaidjanului - Ţara Focurilor.
5. Pe faleza Mării Caspice amenajată ca parc, pe o lungime de 8 km (se va extinde la 25 km). Se văd în fundal: complexul "mall" Park Bulvar şi Hotelul Hilton Baku. Între ele, discret, cu doar 9 etaje, hotelul în care am locuit, Park Inn, la fel de elegant ca Hilton, dar mai intim.
6. Un detaliu de faţadă cu loggia de lemn de la începutul secolului XX.













7. Un fost caravanserai din Oraşul Vechi, modernizat şi prefăcut în restaurant cu bucătărie tradiţională şi nume englezesc: Art Garden.

Un comentariu:

  1. Frumos!
    Asfel de calatorii sunt mana cereasca pentru suflet, mai ales pentru sufletul omului creativ.

    Si o intrebare legata de tara vizitata, daca-mi permiteti: sa fie adevarat ca Shakespeare s-a inspirat din opera poetului persan (azer acum) Nizami Ganja, traitor in sec. al XII-lea, atunci cand a scris ,,Romeo si Julieta"?
    Spor la scris si in toate!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog