luni, 8 februarie 2010

Cărți noi! Constantin Stan - Trăiește dă mai departe, Editura Pămîntul, roman

Ceea ce detașează romanul lui Constantin Stan, din noianul de cărți de proză este calitatea scriiturii. Autorul știe să scrie. Înainte de subiect, de rezolvările situațiilor stă reușita modului de a le expune. Prozatorul are ”know how”. Personajele vorbesc credibil, dialogul are o fluență deosebită. Observația se face cu finețe, precizie, relevanță.
Povestea e desigur palpitantă, cu ceva autobiografie la mijloc. Un tînăr ziarist ajunge, prin anii 1980, la bordul unei nave românești, un mineralier cu numele anodin ”Breaza”, la Paranaguá, port brazilian al orașului Curitiba, localitate relativ măruntă, abia ajunge azi pe la 140 de mii de locuitori. Acolo personajul, căruia naratorul i se adresează la persoana a II-a, și colegii lui din echipaj ajung la ”Winners”, o cîrciumă care e și bordel. Portul întreg cu ”Winners” cu tot e un paradis al sexului pe bani puțini.
Românul va întîlni iubirea, va trece prin diferite peripeții dar, firește, va trebui, după un timp, să se îmbarce pe ”Breaza”, să o abandoneze pe devotata și drăgăstoasa nimfă Calypso care se numește Silvana. Va reveni la Penelopa lui pe care o cheamă Maya. Nimic nou în desfășurare, dar povestitorul știe să creeze interes pentru ea, să dozeze suspansul, mai pe scurt să povestească. Apar și ingredientele exotice: prostituția braziliană, drogurile, performanțele sexuale ale marinarilor nesățioși, istoria doctorașului gay al navei, micile episoade de contrabandă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog