joi, 21 iulie 2011

In Memoriam Mircea Ivănescu (1931-2011)


Uniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă tristețe încetarea din viață a ilustrului poet și traducător Mircea Ivănescu. Personalitate de mare valoare a literaturii române contemporane, Mircea Ivănescu s-a născut la 26 martie 1931. A absolvit Facultatea de filologie, secția franceză, a Universității București în anul 1954. A lucrat ca redactor la „Agerpres”, la revista „Lumea”, la Editura pentru Literatură Universală și la revista „Transilvania”.

Traducător prodigios, Mircea Ivănescu a alternat traducerea unor opere majore din literatura universală în limba română (ale unor autori precum Joyce, Kafka, Musil, Fitzgerald, Rilke, Faulkner etc.) cu publicarea propriilor volume de poezie care au însemnat pentru literatura noastră o avanpremieră a postmodernismului liric românesc. Traducerile sale din poezia americană au reprezentat un important aport la cunoașterea acesteia și la influența exercitată de ea asupra poeților Generației 80. Poezia lui Mircea Ivănescu a consacrat personaje lirice memorabile între care celebrul „Mopete”, după unii anagrama cuvintelor „poet” sau „poem”, iar după alții o autohtonizare a cuvîntului englez „muppet”.

Viața și opera lui Mircea Ivănescu reprezintă un model pentru autorul dedicat integral literaturii, viețuind în afara jocurilor conjuncturale ale breslei. Opera sa vastă cuprinde numeroase volume de poezie precum Versuri (EPL, 1968), Poeme (Eminescu, 1970), Poesii (Cartea Românească, 1970), Alte versuri (Eminescu, 1972), Poem (Cartea Românească, 1973), Alte poeme (Albatros, 1973), Amintiri (Cartea Românească, 1973), Alte poesii (Dacia, 1976), Poesii nouă (Dacia, 1982), Poeme nouă (Cartea Românească, 1983), Alte poeme nouă (Cartea Românească 1986), Poeme vechi, nouă (Cartea Românească, 1989), Versuri (Eminescu, 1996). Originalitatea profundă a operei lui Mircea Ivănescu a avut consecințe esențiale asupra evoluției liricii românești din a ultimele decenii ale secolului XX.

Slujba de înmormîntare a regretatului poet va avea loc sîmbătă, 23 iulie, ora 12, la locuința sa din str. Vasile Aaron nr. 3, apoi, în jur de ora 13, la Cimitirul Central din Sibiu, va fi așezat la locul de veci de lîngă soția sa, doamna Stela Ivănescu.

Prin dispariția lui Mircea Ivănescu, literatura română suferă o grea, ireparabilă pierdere.

6 comentarii:

  1. indreptati anul mortii. 2011 desigur, nu 1981?

    RăspundețiȘtergere
  2. Titlul necesită o corecție. 2011, nu 1981.

    RăspundețiȘtergere
  3. Știam de mult că este bolnav,de nefericire și de osteneală, dar nu-mi vine să cred că a murit! Poate că s-a retras, numai, din timpul nostru... Să-i fie odihna ușoară!

    RăspundețiȘtergere
  4. L-am vizitat chiar de ziua lui, pe 26 martie şi la plecare mi-a spus "oricum ne vedem pentru ultima dată" (dar aceasta era obsesia lui de vreo 5-6 ani...

    RăspundețiȘtergere
  5. Dumnezeu sa il odihneasca.
    Era nascut pe 26 martie, in aceeasi zi cu mine...
    Daniel Focsa

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog