joi, 13 iunie 2013

Încetare de mandat la Asociația Scriitorilor București

Prin intrarea în vigoare a noului Statut al Uniunii Scriitorilor, votat pe 12 martie 2013 de Consiliu și aprobat prin hotărîrea din 17 aprilie de Judecătoria Sectorului 1, Asociația Scriitorilor București și-a încetat de jure existența și mandatul meu de președinte al acestei entități a încetat din lipsă de obiect.

Am exercitat această funcție între 10 noiembrie 2003 și 17 aprilie 2013, aproape 10 ani, cel mai lung exercițiu de coordonare din istoria scurtă (40 de ani) și încheiată neașteptat a ASB. Ultimul mandat a început prin votul de la 2 noiembrie 2009 al Adunării Generale a ASB care m-a ales în această funcție cu o largă majoritate  (peste 68% din cele aproape 300 de voturi) și s-a încheiat practic prin votul Consiliului de la 12 martie 2013.


În acest (poate prea) lung exercițiu am avut și realizări care mă bucură și eșecuri care mă întristează, voi concepe un raport care sper să fie util în coordonarea unei asemenea entități. Mulțumesc celor, foarte mulți, membri ai fostei ASB, scriitori din alte filiale, personal angajat al Uniunii sau persoane din afara USR care m-au ajutat în acest interval. Unii dintre ei nu se mai află printre noi și le păstrez o frumoasă amintire.


Desigur, toți membrii fostei ASB rămîn pentru mine prieteni și sper că-mi vor acorda în continuare amiciția lor. 


După ce am pus la punct cîteva detalii tehnice, am părăsit orice prerogative legate de vechea mea calitate. Ca urmare, îi rog pe cei care doresc să comunice cu mine să o facă pe adresele poștale și email private sau pe cele ale Institutului Cultural Român unde îi aștept pe cei care doresc eventual să mă întîlnească. 


UPDATE

Am aflat că demolatorii ASB au lansat zvonul că dezmembrarea acestei structuri, veche de 40 de ani, s-a făcut cu acordul meu. Dezmint categoric asemenea intoxicare ticăloasă. Sînt primul conștient de dificultățile organizatorice care s-au ivit și de aberația de a avea într-un singur oraș șase filiale în loc de una. Nici eu nici majoritatea uriașă a celor peste 1000 de membri nu am fost întrebați, consultați, avizați despre ce se pregătește. Totul s-a făcut pe ascuns și peste noapte. 



7 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Sigur. Mulțumesc de reamintire. Cînd faci administrație nu rămîne nimic în urmă.

      Ștergere
  2. Trăiesc departe de viaţa literară, dar, sincer vorbind, nu văd nici rostul, nici logica desfiinţării ASB-ului, care îşi construise în timp, graţie eforturilor ultimului său preşedinte, un profil cultural inconfundabil. Ce e frumos nu durează prea mult, vă cer iertare pentru acest truism.
    Vă felicit pentru lungul şi rodnicul mandat pe care l-aţi avut în fruntea instituţiei şterse acum din peisajul literar autohton !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc foarte mult pentru felicitări. Un alt truism este acela că, atunci cînd oamenii nu pot să lase o urmă construind, încearcă să lase una dărîmînd ce-au construit alții.

      Ștergere
  3. Viata inseamna schimbare, sa acceptam si sa fim noi insine in orice circumstante, cred.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Horia,
      Ai vrut sa ne mulţumeşti pe toti, în loc să-ti faci tradiţionala camarilă. Astia 10 ani nu sunt doar niste cifre. Eu te voi tine minte la Schitul Darvari, înconjurat de scriitori, la premiile ASB de la Primarie, organizând lecturi, te vad încă in biroul ăla minuscul, sufocat de oameni şi de dorinţele lor mari. Faptul că n-ai refuzat pe nimeni dintre cei care au avut nevoie de ajutorul tau conteaza. Ai fost un lider foarte misto, vei fi din nou. Poate ca în vara asta te vei întoarce la acea piesa de teatru, neterminată încă, pe care eu o aştept de mult.

      Ștergere
  4. @ Doina Rusti
    Mulțumesc pentru aprecieri. Aș fi dorit să fac mai mult și poate cîndva o să fac. Pentru toți scriitorii. Și în cele 9 luni petrecute la altă instituție am căutat și cred că am reușit să ajut scriitorii și Uniunea lor. Dacă ar fi fost bani mai mulți, făceam și mai mult. Dar îmi mai rămîn mijloace să sprijin breasla, mai ales debutanții și valorile în care cred.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog