vineri, 12 februarie 2010

Cărți noi! Ioana Drăgan - Mafalda, Ed. Allfa

Mafalda se numește romanul de mici dimensiuni al Ioanei Drăgan. De ce? Pentru că personajele principale, niște femei, altfel obișnuite, din România ultimilor ani, Adina și nepoata ei de soră Cristina (zisă „Cristinel”) au darul premoniției. Ele știu destul de precis ce li se va întîmpla lor și altora, lucruri în fond banale și, din păcate, nefericite.
Deși, după experiențe rele, evită să spună ce știe, Adina va ajunge să ghicească viitorul președintelui țării, clarviziunea o face să-i spună ce amante au și ce averi vor pierde rivalii lui politici, dar îi prezice că nu va primi un nou mandat ceea ce-l înfurie pe marele om. Culmea, ulterior previziunea se dovedește greșită.
Calitățile de prozatoare ale Ioanei Drăgan sînt evidente de-a lungul narațiunii. Ritmul povestirii e alert, cu schimbări nenumărate ale timpului acțiunii. Capacitatea Ioanei Drăgan de a portretiza personaje masculine dar mai ales feminine de vîrste și condiții sociale diferite, prin redarea credibilă a limbajului și prin reflectarea lor în discursul altor personaje, este principala însușire a autoarei și cea care dă cititorului cele mai mari satisfacții. Dar miza romanului nu este senzaționalul, ci descrierea unor medii sociale. Aici stă și profunzimea cărții ce se putea extinde în această direcție fără a deveni obositoare pentru că realizatoarea are o capacitate specială de observație a zonelor de jos ale stratificării lumii urbane.

Un comentariu:

Postări populare

Arhivă blog