joi, 3 iunie 2010

Învățămîntul! Putem ieși din dilemă?

Ieri m-am întîlnit cu un distins profesor, de multe ori decan la o facultate aparținînd unei mari universități din țară. În numai cîteva fraze mi-a explicat de ce, dacă trece noua (fărăde)lege a învățămîntului, învățămîntul superior de la noi se întoarce înainte de 1989. Unul dintre argumente: rectorii și decanii nu vor mai fi aleși de colectivele lor ci numiți de la centru. Politichie... aservire... Pare clar! Totuși acum o săptămînă, un profesor, decan și el o vreme, jublia că, poate, decanii și rectorii vor fi numiți de la centru pe bază de plan managerial eludînd „jocurile de culise” și „reciprocitățile” din facultăți, mita electorală etc. De buna credință a celor doi nu mă îndoiesc. Totuși... Cum o fi mai bine? Vă invit la un sondaj de opinie. Votați soluția preferabilă, comentați, poate mă lămuresc. Spun drept că eu sînt acum fix la 50-50 între cele două variante.

8 comentarii:

  1. O mica eroare.
    Profesorul este decanul unei facultati dintr-o universitate, sau rectorul unei universitati.
    Mi-am adus aminte de o gluma,pe vremea studiilor mele - trecut-au anii!-, o intrebare naiva: "Sunteti la facultatea de studenti?"

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu inteleg nimic din comentariul dvs! Un profesor poate fi ales decan (de consiliul facultatii) sau rector (de catre senat). Inainte de 1989 decanii si rectorii erau numiti. Care e eroarea? Și a cui?
    Profesorul meu era decan (al unei facultăti aparținînd, subînțeleg) al unei mari universitati. O să modific adacă sînteți atît de cîrcotași!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt atatea institutii in tara asta, in care conducerea manageriala este numita de la centru, pe criterii politice! Consider ca intr-o institutie de invatamant superior, pe functiile de decan, respectiv rector, sa fie numite persoane competente, reprezentative pentru acele institutii, de catre consiliile profesorale, respectiv senat si nu numiti de la centru, functie de interesele politice ale unui partid sau altul, de la putere!
    Va urez o zi minunata, cu realizari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit noua lege a invatamentului, asa ca nu ma pot pronunta asupra ei. Am vazut insa ca e criticata de multi oameni in care am incredere, asta inseamna ca totusi e ceva putred printre articole...
    Din cate stiu viziunea generala a legii a fost formulata de Cristian Preda si Catalin Avramescu-doi oameni de la care aveam unele pretentii.
    In general legile noastre sunt bune, dar la nivel teoretic pentru ca se are in vedere o societete normala. In realitatea, societatea romaneasca reuseste sa perverteasca inclusiv legile bune, politicianismul si moravurile valahe fiind principalele responsabile pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred că ati constatat că aveti mai multi anonimi printre comentatori si acest lucru se datorează si unor probleme tehnice(eu am încercat să mă prezint de pe un blog wordpress pe un blog ca acesta si nu am reusit).Dar acest lucru contează mai putin,dacă tonul cu care se exprimă opiniile este civilizat.În privinta temei pe care o supuneti azi dezbaterii,cred că există prea multă politică în jurul si în interiorul domeniului educatiei si,în mod proportional,scade si calitatea.Sunt multe de discutat,începând cu calitatea cadrelor didactice,disponibilitatea lor de a face,poate nu apostolat,dar de a face educatie si cu sufletul,într-o vreme când totul se vinde.Si nu în ultimul rând,valorile ar trebui să rămână valori,frumosul,frumos,urâtul,urât,nu în virtutea unei inertii,sau a unui conservatorism retrograd,ci,pur si simplu pentrucă valoarea este aceea care supravietueste unor experimente nefericite,care prind pe moment si pe alocuri.În orice caz,nu politica dela centru si nu legile aberante,care,pe lângă faptul că fac rău sistemului educational,atentează si la statutul social al celor din sistem,deci nu acestea vor duce învătământul pe drumul bun.Sunt multe de comentat si ele nu pot fi cuprinse în câteva rânduri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acum fraza mi se pare corecta. Nu e vorba de "circotasi", dar unul care nu e familiarizat cu functiile administrative dintr-o universitate nu putea "subintelege", o lua "mot-à-mot": decanul unei universitati!
    Si, pentru ca tot veni vorba despre decani, zilele trecute s-a stins din viata Prof. Mihai Draganescu, specialist in microelectronica si om de mare cultura. A fost primul decan pe care
    l-am cunoscut (atit cit il poate cunoaste un student),caruia ii port o vie amintire!

    RăspundețiȘtergere
  7. @ anonim 1
    cred ca nu e prea greu, eu reusesc.
    @ anonim 2
    a fost o gluma chestia cu circotasii

    RăspundețiȘtergere
  8. @Nea Costache si nu numai

    Un om ales are anumite obligații față de cei care la-u ales. E și bine ca e responsabilizat, e și rau, ca va face poate compromisuri ca să nu-și piardă majoritatea. Un om numit răspunde doar față de cei care l-au numit, poate fi mînă de fier. Dar el poate avea de la început ostilitatea consiliului care să-l blocheze sistematic. Oricum aceste funcții sînt niște uriașe servituți, nu niște plăceri. Nu aș primi o asemenea funcție nici pentru comoara lui Ali Baba.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog