miercuri, 16 iunie 2010

Sf. Dimitrie cel Nou de la Basarabov, ulterior de la Bucureşti (sec. XII-XIII)


În călătoria din Bulgaria am vizitat mănăstirea săpată în piatră la Basarabov aproape de locul unde s-au găsit moaștele Sf. Dimitrie cel Nou. Cum era cu noi Prea Sfințitul Ciprian Cîmpineanul am aflat de la Prea-Sfinția sa despre acest sfînt ocrotitor al nevrednicului nostru București.
Preacuviosul Dimitrie cel Nou de la Bucureşti, numit şi „Basarabov", s-a născut în timpul împăraţilor româno-bulgari Petru şi Ioniţă Asan (secolele XII-XIII), la câţiva kilometri de oraşul Rusciuc, într-un sat locuit de vlahi, anume Basarabov, pe valea râului Lomul. Un rîuleț neînsemnat.
Mai întâi a fost păstor de vite. S-a făcut călugăr la o mănăstire de pe valea Lomului, nu departe de Basarabov. Cuviosul Dimitrie şi-a dat sufletul între două lespezi, lîngă rîu, necunoscut de nimeni. După mulţi ani, râul Lomul venind mare a risipit cele două pietre în apă împreună cu moaştele. O fată din sat bolnavă a visat că moaștele sînt acolo și dacă le va scoate se va vindeca. A găsit trupul neputrezit al sfîntului și s-a vindecat. Moaștele continuau să facă minuni. Domnii Ţării Româneşti, Basarabi, doreau să-i aducă moaştele la Târgovişte. Dar caii înhămați la carul cu moaștele nu-l puteau mișca. SEmn că sfîntul Dimitrie nu voia să plece încă. Atunci, domnii munteni au zidit o biserică nouă în Basarabov, unde i-au fost adăpostite moaştele mai mult de două secole. În timpul războiului ruso-turc din 1769-1774, generalul rus Petru Salticov a luat sfintele moaşte să le ducă în Rusia. Trecînd prin BUcurești unde era ciumă, epidemia a încetat. Atunci, la stăruinţa unui bun creştin român, Hagi Dimitrie, moaştele Sfântului Dimitrie au fost dăruite Ţării Româneşti şi aşezate cu mare cinste în Catedrala mitropolitană din Bucureşti, unde se află şi astăzi. Sfântul Dimitrie cel Nou se prăznuieşte la data de 27 octombrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog