joi, 10 iunie 2010

Jean d`Ormesson a primit Premiul Ovidius




În cadrul Festivalului internațional Zile și Nopți de Literatură Ediția a IX-a (Neptun/Mangalia 6-9 iunie) s-a decernat Marele Premiu Ovidius. Acest al nouălea premiu a fost decernat academicianului francez Jean d`Ormesson. Romancierul francez, născut în 1925, a trăit în România cîțiva ani, în perioada interbelică, fiind fiul unui diplomat francez aflat în misiune la București. O prezență fermecătoare, el a mărturisit că a învățat cuvinte românești stînd pe genunchii Elenei Văcărescu și Marthei Bibescu. Premiul a fost acordat cu sprijinul financiar al MCPN, reprezentat la Neptun de Ministrul Culturii Kelemen Hunor. Un premiu pentru tineri autori a fost decernat cu ajutorul Primăriei Sectorului 2, prin sponsorii săi, scriitoarei canadiene de origine sud-asiatică Madelaine Thien, fiind înmînat de primarul sectorului 2 Neculai Onțanu. Amfitironul Galei de Decernare a fost președintele USR, ambasadorul Nicolae Manolescu. La finalul ultimului eveniment din festival, recitalul de poezie, poeții prezenți au recitat în cele 23 de limbi reprezentate Epitaful lui Ovidiu.

Un comentariu:

  1. In prima iarna petrecuta in Canada, lunga si geroasa (1995),cum sunt deobicei iernile canadiene, o carte de eseuri literare a lui Jean d`Ormesson mi-a incalzit suletul: "Presque rien sur presque tout".
    Apoi, fascinat de scrierile acestui autor despre care nu stiam mare lucru, nici chiar de trecerea lui prin Romania, am mai citit citeva carti, amestec de eruditie si stil, bucuria lecturii fiind fara margini.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog