sâmbătă, 12 iunie 2010

Premiile USR pe anul 2009. Poezie-Săracie

Anul 2009: producția editorială a fost bogată. Anul 2010 - Gala USR a fost săracă. Sponsorul a tăiat din sumă și astfel 3 premii nu s-au mai acordat. Nici Fundația Andrei Bantaș nu a mai acordat tradiționalul premiu. Iar sponsorul a renunțat și la și mai tradiționalul cocktail de la Casa Vernescu. Oricum vinul ar fi avut un gust cam amar. Au fost sacrificate iar dramaturgia și literatura pentru copii care n-a avut premiu in regulament între 2005 și 2009. L-a recîștigat ca statut în 2009, dar numai pe hîrtie cum se vede. Nu uit că la un Comitet din 2005 dl. Mircea Mihăieș a propus eliminarea și a premiului de dramaturgie și era s-o obțină. Ca de obicei, juriul USR a preferat destul de mulți autori (2 din 5 premii date) nemembri ai USR. Pentru cărți bune, e drept. E o recunoaștere că autorii buni stau în fara USR, eventual mai aruncă și cîte o pietricică în geamurile ei, iar la premii au 40%? Totuși... e frustrant și umilitor pentru cei care plătesc cotizația an de an. Cineva ar putea spune: dacă vor premii, să scrie și ei bine! Dar altcineva ar putea spune: dacă vor premii să intre în organizație. Cine știe cine are dreptate?

3 comentarii:

  1. Este absolut jenant cum isi bat joc "zeii" muritori de azi de dramaturgia romana! Chiar nu le este rusine? Daca le place teatrul lui Mihaies si Manolescu, de ce mai stau in Uniunea Scriitorilor, care nu-i doar a criticilor literari?
    Spiru

    RăspundețiȘtergere
  2. Conditia eliminatorie de a fi critic este sa crezi ca ai dreptate! Altfel nu existi ca si critic. Evident ca un critic crede ca literatura exista datorita lui. Cunosc un fotograf de scriitori care crede ca scriitorii exisa doar pentru ca el i-a fotografiat. Etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate că fotograful de scriitori are uneori dreptate pentrucă:fie scriitorul este bun dar,în conditii de criză si nefiind tocmai cunoscut,are nevoie să fie si,,văzut,, ,fie nu este bun si are nevoie de un artificiu,spre exemplu o vizibilitate agresivă,spre a se impune.
    Alt anonim.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog