marți, 30 noiembrie 2010

Gabriel Chifu laureat la Galele Iaşului Universitar


De la prozatorul Constantin Stan, martor ocular, am preluat comunicatul de mai jos despre un remarcabil evaniment literar de la Iași.

Petrecere cu poezie, prieteni şi… trufe de ciocolată

Vreme de două zile Iaşul a fremătat de poezie, prieteni ai poeziei şi de dezbateri culturale. Galele Iaşului Universitar au făcut săli pline, la Universitatea Petre Andrei, la UMF şi la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”, dovedindu-se, dacă mai era nevoie, că nu publicul se ţine departe de artă şi cultură, ci că uneori cele două nu reuşesc să găsească drumul spre el, lăsând astfel cale liberă unor pseudo-manifestări bune numai de omorât timpul. Mihai Şora, Sorin Vieru şi Luiza Palanciuc au “provocat” studenţii la o meditaţie asupra lumii –din care face parte şi lumea contemporană – întrebându-se asupra valorii şi rosturilor verbelor “A fi, a face, a avea” şi “riscurilor gândirii”, recitalurile poeţilor Mircea Bârsilă, Gabriel Chifu, Denisa Comănescu, Marin Mălaicu Hondrari, Aurel Pantea, N. Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Dinu Flămând (a doua intervenţie axându-se pe vocaţia de traducător a lui Dinu care a exemplificat în original şi în traducere Pessoa, Saba, Beckett) au fost admirabile. Ion Mureşan a citit, spectaculos, frenetic, din abia apărutul său volum “Cartea Alcool”, iar poezia tânără a fost prezentă în Aula Bibiliotecii de Laura Dan şi Cosmin Perţa.
Două recitaluri – ale trupei “Pontice” şi Mircea Tiberian şi Nadia Trofin “La margine de Bucureşti (va puteaţi imagina cântecele celebre din perioada interbelică de genul “Mână, birjar” în maniera jazz-ului?) - au electrizat pur şi simplu sala, iar trei studenţi de la teatru, sub conducerea Rodicăi Mandache, au oferit un spectacol pe versurile lui Ioan Es. Pop, extrem de incitant pentru felul în care a propus parcă un alt Ioan ES. Pop, dar la fel de profund.

Laureatul celei de-a treia ediţii a “Petrecerii cu poezie, prieteni şi…trufe de ciocolată” a fost Gabriel Chifu.

Constantin Stan

De menționat că unul dintre principalii organizatori a fost plasticianul Emil Stratan. Fotografie - a lui Gabriel Chifu -din 2010, Festivalul de la Neptun (H.G.)

2 comentarii:

  1. Garda mai mult sau mai putin tânără despre care citim adeseori aici.Câti vor fi consacrati oare,să zicem,de manualele după care se învată literatura română?Întrebarea unui INTERESAT.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca vă referiți la scriitori precum cei care au recitat la Iași sau chiar la subsemnatul, noi sîntem în manualele de literatura română de mai mulți ani. Dacă vă gîndiți la cei mai tineri ca noi, să zicem la autori precum Teodor Dună sau Dan Lungu, vor fi și ei, nicio grijă.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog