luni, 29 noiembrie 2010

Un mare Săgetător - Nicolae Manolescu


„Succesele nativului Săgetător se datoreaza atît intuiției, cît și disponibilității de acțiune și mobilității. Talentul său organizatoric e remarcabil. E neclintit în principiile sale fundamentale, care sînt adevărul și dreptatea. Nativul Săgetător e un luptător cinstit, care iubește sportul și natura, mărinimos față de sine și față de ceilalți.”

În caracterizarea de mai sus recunosc calitățile profesorului Nicolae Manolescu, cel care tocmai și-a sărbătorit ziua de naștere la jumătatea primei decade a zodiei. Îi doresc să aibă mereu puterea de muncă și inspirația de acum, fiind sigur că talentul oricum nu-l va părăsi niciodată.

La Mulți Ani, Domnule Profesor!

(în imagine la Festivalul de la Mangalia-Neptun, în 2009, fotografia autorului)

3 comentarii:

  1. La mulţi ani!
    Una din studentele promoţiei '81 ce urmărea cu sufletul la gură prelegerile tânărului asistent profesor Nicolae Manolescu.
    Interesantă zodie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru mine și Ion Stratan, Nicolae Manolescu reprezenta mai mult decât fusese, pe vremuri, Sartre pentru intelectualii francezi. Trăiam o întreagă săptămână ca să pot citi cronica Domniei Sale din România literară. Am făcut asta timp de treizeci de ani. Articolele și cărțile sale mi se păreau infinit mai interesante decât volumele pe care criticul le comenta. N-a avut niciun curs la anul meu, ținea un opțional despre roman la un an superior ( unde erau Cărtărescu și Bucur ), dar chiuleam de la un seminar de lingvistică pentru a asista la spectacolul intelectual de care se bucurau colegii mei mai mari. Țin minte că n-am dormit o noapte întreagă, fumând și flecărind cu Nino Stratan, în așteptarea unui interviu care urma să-i apară autorului Temelor în România liberă. Ni se părea că este un critic și un profesor fără egal...Și câte și mai câte... ( În 1981 era lector, până la acest grad binevoise puterea de atunci să-i recunoască meritele. )
    La mulți ani și din partea mea !

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, un lector, locatar la bloc în Drumul Taberei, unde mergea adesea cu troleibuze supraaglomerate în care-l vedeam uneori... citind. Audiența și influența lui au fost fabuloase în acei ani.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog