vineri, 17 iunie 2011

Campanie națională

În urma articolului meu despre atacurile la adresa USR am primit mai multe reacții electronice pe care le-am postat și cărora le-am răspuns, dar și apeluri telefonice prin care mi s-a atras atenția că la manifestări recente, finanțate chiar de Uniunea Scriitorilor, s-au rostit critici cu privire la administrarea acesteia și, mai ales, țintă curentă, a președintelui său Nicolae Manolescu.

Ar fi o dovadă a echidistanței numitei conduceri, care e totuși una colectivă, nu se reduce la persoana lui N.M., faptul de a finanța manifestările denigratorilor. Și totuși e un fapt ridicol! Conducerea USR a decis finanțarea Zilelor Convorbiri Literare la Iași și a Congresului de Poezie de la Botoșani cu cîte 10 000 lei (suma maximă ce o poate acorda Comitetul Director pentru asemenea ocazii). Acolo, participanții nu s-au sfiit, în timp ce mîncau pe banii USR, să critice organizația și să denigreze conducerea ei. Îmi vine să spun că bine le făceau, dacă au avut naivitatea să îi finanțeze.

Scena amintește de „Princepele” lui Eugen Barbu în care „scribălăii” ținuți pe bani și băutură de domnitor, cam contre-coeur, ce-i drept, îl calomniază în fogliete pînă princepele chiar se enervează și îl îneacă într-o hazna pe cel mai cîrtitor (Neftiotache Buhuș, după unii deghizare străvezie a lui Fănuș Neagu).

Dacă domnii Cassian Maria Spiridon, organizator la Iași și membru în Comitetul Director al USR și Gellu Dorian, organizator la Botoșani și membru în Consiliul USR, aveau obiecții cu privire la modul în care e condusă USR, le puteau exprima în forurile respective, adunate în ședință de lucru pe 7 și 8 iunie. Eram acolo, dar nu am auzit niciun cuvînt. În schimb, de la distanță, manifestările organizate pe banii USR au prilejuit atacuri (cine spunea că nu e o campanie?) la adresa Uniunii. Cînd? La cîteva zile după ce s-au obținut de către USR, prin președintele și prim-vice-președintele său:
1.Finanțarea fără precedent a revistelor literare cu consecință în sporirea fondului de colaborări cu 20%.
2. Trecerea prin Senat a legii timbrului, esențială pentru existența Uniunilor de creație și, efectiv, pentru ajutorarea membrilor lor aflați în nevoie.
Iată ce fapte rele, demne de critici virulente, face USR!

Că își spun păreri aberante niște membri inactivi ai USR, pot înțelege: manipulare, dezinformare. Dar că membrii CD și ai Consiliului, bine informați, patronează PE BANII USR forumuri de denigrare a propriei bresle și a celor care lucrează spre binele ei mi se pare un demers sinucigaș.

Toți scriitorii care au publicat și au fost plătiți de revistele USR ar face bine să-și consulte fișele de impozit (declarațiile de venit) pe anul 2004 de exemplu și să le compare cu cele din 2010 sau 2011. Dar e mai simplu să înjuri „din principiu”. Să-și revadă și editorii-scriitori plățile către „timbrul literar” și cu puțină nostalgie pentru că 2011 e ultimul an în care tîlhărirea propriei bresle va mai fi posibilă.

Din punctul meu de vedere, prin simpla lor comportare publică, înecul calomniatorilor s-a și produs.

UPDATE
Dl Cassian Maria Spiridon m-a asigurat că la Botoşani a luat cuvîntul în apărarea Uniunii demontînd unele acuzaţii aduse conducerii organizaţiei, tocmai ca bun cunoscător al treburilor USR în al cărei Comitet Director este de cel puţin 10 ani. Dar că pe siturile, blogurile participanţilor şi în comunicatele trimise de unii dintre aceştia intervenţia lui, deşi extinsă, nu a fost consemnată. Era consternat de această lipsă de fair-play. Regret că, lipsindu-mi această informaţie, am bănuit că nu şi-a spus cuvîntul în cunoştinţă de cauză.

UPDATE 2

Într-un comentariu publicat mai jos dl Gellu Dorian, organizator al unor importante maifestări culturale sub edgida USR face precizări importante cu privire la poziția sa în cadrul recentului colocviu de la Botoșani. Le public și adaug regretul că nu le-am cunoscut înainte de a scrie cele de mai sus. Consider că lucrurile sînt clarificate și vom putea acționa împreună în continuare pentru prestigiul organizației noastre care apare și este prezentată uneori, voit și în mod nefast, ca una dezbinată și conflictuală.

3 comentarii:

  1. Da, dom'le, i-a platit! Dar ce ce nu i-a si tradus in limbi straine? Ca ei d-asta nu pot sa traiasca - a se vedea insemnarile de pe blogul lui Liviu Ioan Stoiciu, participant cu laptop la respectivele manifestari...

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimate Domnule Horia Garbea,

    modul impulsiv si fara a verifica, telefonic măcar, la aflarea de pe bloguri particulare, neoficiale, neacreditate, a unui eventual atac la adresa Uniunii Scriitorilor din România în cadrul Congresului Naţional de Poezie, organizat la Botoşani de Fundaţia Culturală Hyperion si cu sprijinul USR, denota o anume irisacibilitate care, iata, duce la dezinformare. Te-am invitat în mod personal şi pe dumneta la acest congres, insa ai refuzat sa vii,cum de altfel şi pe alţi mebrii din conducerea USR, insa dai drumul unor acuze neintemeiate, în ceea ce mă priveşte pe mine personal dar şi pe D-l Cassian Maria Sprididon, ca membrii în Consiliul USR, prezenţi la Botoşani, fiind sigur că noi am făcut aceste atacuri sau cel mult le-am fi acceptat din plartea unor participanţi, care, chiar dacă au adus în luările lor de poziţie unele atingeri la activitea USR, au făcut-o în spiritul totalei libertăţi de expresie.Or nu este adevărat şi nici nu a stat in preocuparile noastre astfel de atacuri la adresa USR sau a conducereii acesteia, nici acum, la acest congres care a avut o altă temă decît activitarea USR, nici altă dată. Prin urmare, din aceasta cauza nu ne-ai auzit in sedintele Consiliului USR provocînd astfel de atacuri, cum fac cu frecvenţă alţii - nu dau nume, pentru ca îi ştii şi dumneata, care, desigur, faci parte din acelaşi consiliu. Regret aceasta lipsa de profesionalism, de deontologie, chiar si in cazul în care pe blogul personal dai drumul la astfel de dezinformări. Te rog să faci precizarea cum că nici eu, nici un membru al Consiliului USR prezent la Botoşani, nu a facut niciun atac sau vreun alt proces de intenţie USR şi conducerii sale. Şi asta în spritul eticii pe care o invoci, în privinţa altor membrii USR cărora pentru aproape aceleaşi fapte pe care le dai drumul pe blogul personal le ceri excluderea din USR.
    Voi trimite presei comunicatul oficial al celor petrecute în cadrul Congresului Naţioanl de Poezie, delimitîndu-ne total de alte poziţii ale blogarilor particulari sau ale altor site-uri.
    Cu aceeaşi preţuire, prietenie şi respt,
    Gellu Dorian

    RăspundețiȘtergere
  3. Stimate Gellu Dorian,

    Consider că lucrurile sînt puse la punct și vă mulțumesc ție și lui Cassian pentru atitudinea voastră solidară cu Uniunea, una firească între membrii aceleiași bresle. Ce-i drept, relatarea cu omisiuni a celor petrecute a putut lăsa altă impresie, acum e clar.

    Dar rămîne faptul că aceste întîlniri au fost posibile pentru că USR există și se preocupă de lucrurile importante. Acest lucru s-ar cuveni să-l aprecieze toți cei care beneficiază de ajutorul USR.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog