luni, 3 octombrie 2011

„Tradiții” sau Dreptul de a nu deveni „știre”

La un post de televiune căruia nu țin să-i fac reclamă, la buletinul de știri, s-a difuzat o „știre” extinsă intitulată „Botez tradițional țigănesc”. Multe botezuri vor fi avut loc în zilele acestea fără a suscita interesul vreunui post TV sau unei agenții de știri.

La botez nu se întîmpla nimic senzațional și nici nu erau niște obieciuri exotice, cine știe ce ritualuri barbare sau bizare care să bulverseze audiența. Oameni absolut normali dansau, beau, mîncau, iar copilul părea foarte mulțumit în coșulețul lui.

„Știriștii” insistau asupra ideii că proaspătul botezat a primit „kilograme de aur”, ceea ce părea improbabil, pe filmarea unor salbe și cercei tot din aur, dar absolut comuni, și arătau în treacăt niște fațade kitsch cu turnulețe, făcînd ei cu ochiul, parcă, spectatorilor. Tonul „știrii” era foarte ambiguu și lunecos, aș zice chiar periculos, în orice caz pernicios! Nu se poate ști dacă voiau să facă „reclamă” familiei noului primit în comunitatea creștină sau să rîdă de ea. Să stîrnească simpatie față de numita familie și amicii ei, dispreț față de unele „aspecte” subliniate tendențios sau eventual chiar ură împotriva etniei și grupului care, nu-i așa, își permite să ofere în dar „kilograme de aur” și stă în palate, ce-i drept cu turnulețe de tablă galvanizată.

Cui poate folosi o astfel de „știre” cu durata de vreo cinci-șase minute este absolut de neînțeles după cum de neînțeles este ambiguitatea, duplicitatea postului și a angajaților săi care aveau grijă să se așeze în toate luntrile posibile: puteau pretinde în fața gazdelor că le „crează imagine” și în fața altora că tocmai au ironizat numitele gazde.

Să fi fost în locul părinților și nașilor i-aș fi dat demult afară pe amatorii de știri, dar se vede că bieții oameni, care nu afișau o instrucție prea elevată, se lăsaseră seduși de ideea că apar pe sticlă. Cred că toți oamenii, inclusiv „țiganii”, cum îi numea postul, au dreptul la intimitate și pot să se însoare, să se boteze și să-și îngroape morții fără a deveni subiect de „știri”.

7 comentarii:

  1. Din păcate, astfel de ştiri par să facă deliciul multor posturi tv. Câţi sunt cei ce îşi asumă "riscul" de a propaga şi alt fel de evenimente? Nu cumva şi nevoia... perversă a multora de a-şi vedea, cu orice preţ, imaginea pe sticlă a condus la asemenea stare deplorabilă a mediei, în general? Personal, de multă vreme, nu mă mai uit la tv(cu rare excepţii). Se poate trăi şi aşa, mai bine şi mai igienic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca tiganii-rromales sunt la mare trecere, mai ales la "Stiri", si ca ar plati gras pt a fi publicitati, si-a se adauga treaba cu "kilograme de aur". Asta face "sa moara dusmanii mei", referitor la averea lor, iar reporterii se feresc cu mare grija sa-i intrebe de unde au ei "kilograme de aur"! Nu-l tineti minte pe Bercea-Mondial, cum tzopaia cu Basescu de gat, dandu-i monede de aur "primei doamne", pt a se lauda ulterior ca are mari relatii politice???

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anonim
    Ar putea fi așa iar atunci cei cu pricina își asumă riscul. În speță, nu prea aveau aerul cuiva care ar deține „kilograme” de aur. Dar problema deontologiei reporterilor rămîne: difuzare de știri anodine plătite și mai ales „trădarea” celor care i-au plătit, realizînd materiale în derîdere față de ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Idioții care fac știrile modelează, în rândul publicului, un orizont de așteptare absolut demențial. Cu câțiva ani în urmă, pe strada mea, un bețiv a intrat din greșeală în curtea unei babe care s-a speriat. Dornică de scandal, nepoata babei a pus mâna pe telefon și a anunțat un cunoscut canal de televiziune. Ce crețe că a spus, la știri, o reporteră care se deplasase la fața locului ? Că localitatea este bântuită de un violator în serie. Acela ar fi siluit 12 bătrâne, dintre care două au murit de rușine, iar patru au fugit din sat ! Ce ar mai fi de spus desăre acești negutori de minciuni ?
    Mai târziu am cunoscut-o pe reportera unui ziar local. Scria cu majuscule, precum Elena Ceaușescu, și nu prea folosea cratima...

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună seara, maestre! Vă mulţumesc pentru felicitări la debut. Între timp am şi luat primul premiu, la Festivalul de poezie de la Sighet. Juriul prezidat de domnul Grigurcu, deci premiu pe bune!!! Poate mă băgaţi şi dvs. în seamă, numai puţintel...
    Spor la lucru!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Șerban Tomșa
    Incredibil! Și totuși posibil la noi. Pentru că justiția nu funcționează și nu avem instituții de control (Germania, Anglia au) care penalizează abaterile de presă.
    @ADIP
    Din nou felicitări. Cum să nu mă ocup?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog