joi, 6 octombrie 2011

Cărți noi! Eugen Dumitru - Decalogul unei blonde Editura Tracus Arte * *

Realizatorul TV binecunoscut Eugen Dumitru a scris un roman format din zece capitole concepute ca zece porunci destinate unei blonde care nu prea le respectă. Ele sună cam așa: Să nu-ți faci tauaj cu numele ultimului iubit, fiindcă s-ar putea să-l pierzi pe cel ce urmează. (Prima poruncă) sau Dacă vrei să te plimbi în Maybach, atată-i nurii doar cui trebuie (Porunca a șasea). Romanul oscilează între un ton serios, de roman așezat și cu pretenții și cel de roman „de consum” pentru publicul larg.

Traseul existențial al blondei avocate Eva Cernat cuprinde sex din belșug, întîmplări neobișnuite petrecute ei sau relatate de alții (de pildă de țiganul Nelu Kossovo – cu doi „s” - un amant ideal). Pe scurt Eva, nume biblic explicit, mușcă din multe mere și nu numai. Autorul nu dă mare atenție stilului, doar din cînd în cînd își aduce aminte că romanul trebuie să aibă și niște floricele: „Se pare, însă, că povestea Horstansei fusese scrisă de un zeu păgîn” sau „după consumarea sacrificiului ei virginal”, „în acele momente de comuniune astrală, a simțit născîndu-se în el o forță uriașă, un elan colosal de a învinge gravitația și de a se înălța în lumina acelui vis”. Sînt pasaje în care te întrebi dacă autorul nu se ia singur peste picior, deși parcă nu aș crede. Ele ar putea să lipsească și, de regulă, Eugen Dimitru nu le creditează cu un rol major în narațiunea sa, mai degrabă centrată pe acțiune dinamică.

Efortul romancierului se concentrează în alcătuirea unui portret cît mai complex și mai credibil, dar și mai fascinant al personajului său favorit – se vede de la o poștă – Eva Cernat. În bună parte această încercare reușește, deși există și reversul, apariției în fața cititorului a unei Eva din filmele de serie B. Ca orice operă literară, romanul lui Eugen Dumitru are părți bune și rele, defectul său principal constînd totuși în indecizia autorului între registrul „major” și cel al senzaționalului, al romanului erotic de masse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog