luni, 24 octombrie 2011

Cutremurul și fațada


În timp ce la un post TV avea loc un talk show absurd în legătură cu consecințele, la noi în țară, ale unui cutremur, discuție provocată ca urmare a seismului din Turcia, pe scroll a apărut știrea că „fațada unui bloc bucureștean din Militari s-a prăbușit” fără niciun cutremur, probabil din solidaritate cu turcii. Deși ambele evenimente sînt tragice, corelarea lor e hazlie!

Ideea de a face talk showuri cu neaveniți despre „ce-o să fie” este o imbecilitate comparabilă cu discuția despre consecințele căderii drobului de sare pe horn. Nu ezit să o spun: toți cei care participau la respectivul talk-show ar merita să moară în viitorul seism sau chiar înainte, dar nu e pe alese. Pentru ei un cutemur (în Turcia sau oriunde) este un subiect mediatic pe care îl dezbat steril, extrapolîndu-l tendențios la situația României, așa cum niște vrăjitoare ar încerca să alunge holera ciocnind între ele niște oase de cal. Pe temei că un cal fuge mai repede și deci va fugi și boleșnița.

Cutremurul din Turcia, cutremur de suprafață (5 km!) și pe altă zonă seismică, nu are nicio legătură cu noi. În orice caz cutremurele nu sînt predictibile. Dacă e vorba de reacții ale autorităților, echipelor de salvare etc. aceasta este o discuție care trebuie abordată serios și nu la TV și nu de către niște neica-nimeni care probabil că au uitat pînă și relația între forță și accelerație.

În ceea ce privește „prăbușirea fațadei” din Militari, știrea a fost redactată, firește, de alți cretini. Cum se poate „prăbuși o fațadă”? Aș dori chiar ca redactorii să-mi facă un desen explicativ. Și eventual să explice cu cuvintele lor ce înțeleg prin termenul „fațadă”. Mai ales la un bloc. Desigur noi, care avem un coeficient de inteligență ridicat, putem reface, pe baza unor prezumții, știrea: bucăți din tencuiala exterioară a unui bloc din Militari au căzut în stradă. În realitate, Dumnezeu știe ce s-o fi întîmplat și de ce.

E sigur că, în caz de catastrofă, dezastrul va fi sporit de prostie și incompetență care, potențate enorm de puterea mediatică, vor amplifica nenorocirea. Faptul că niște idioți au acces nelimitat la exprimare publică și pot propaga la nivel de masă orice tîmpenie este cu mult mai îngrijorător decît perspectiva unei calamități naturale.

În mod normal, inspectoratul pentru situații de urgență sau CNSAT sau cum s-or mai numi instituțiile abilitate ar trebui să se sesizeze din oficiu și să ia măsuri (în principiu punitive) împotriva unor asemenea șacali inconștienți oprindu-i să mai emită prin boturi enunțuri pe care nu le controlează și nu le pricep. Să își dea cu părerea despre fotbal și modă, treaba lor. Cu siguranța populației nu se glumește!

2 comentarii:

  1. DIn păcate, datorită unor astfel de imbecili care îşi dau cu părerea doar pentru că le place să se audă, nu fiindcă ar pricepe ceva, in situaţii deosebite populaţia poate ajunge la panică sau anarhie pentru că din păcate există mulţi creduli care cred din prostie astfel de inepţii.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ gabi c.
    Aveți dreptate. E mult mai ușor să crez mituri urbane de genul că Intercontinentalul e construit pe bile (auzi!!) sau că la cutremur e bine sa stai sub ușă (ca să fii sigur că dai colțul). Pe asta s-a bazat și credința în vrăjitoare (unele plătind cu viața) în teroriști, în legionarii din Piața Universității etc.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog