duminică, 16 octombrie 2011

Viorica Răduţă despre „pantera sus, pe clavecin”

În numărul 9-10 din revista Viața Românească, poeta Viorica Răduță a consacrat o interesantă și pertinentă recenzie volumului meu de versuri. O puteți citi integral aici. Îi mulțumesc autoarei.

Printre altele, Viorica Răduță scrie:

„Pe baza unei fabule existenţiale sau de călătorie H. G., aflat pe urmele cenuşiului din Ieudul sau Pantelimonul lui Ioan (Es. Pop), dar şi după abstractizările neomoderne, mai puţin umblate astăzi, aduce cu volumul tuşat ca la şah, cu mutări de sensuri/piese, la titlul său, „Pantera sus, pe clavecin”, (de semnalat rapiditatea cu care s-a impus printre literaţi, îndeosebi, noua şi vivacea editură Tracus Arte), o neaşteptată exprimare alegorică. Autorul kitschului ex-pus în interiorul „crizic” al actualităţilor româneşti din teatrul şi proza ludică îşi dezvăluie un alter scriptural prin o poemele sale alegorice din cartea care cuprinde câteva scene lirice cu epic învăluitor, surprinzând prin tâlc, cam în felul poeţilor mai hermetici şi mai abstracţi de felul lor, atât în primul ciclu, trecătorul din karona, cât şi în al doilea, lettres orientales, titlu care aminteşte, ca într-un „abis” mai puţin postmodern(ist), nefuncţional, adică, povestirile unei Marguerite Yourcenar. Fabula, alegoria, cum ar veni, definesc chipul poeziei lui H. G. din volumul recent.”

2 comentarii:

  1. Felicitari. O recenzie este oricand binevenita, si face bine literaturii. Ma bucur pt dvs, recenzia este excelent realizata...!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc si multumesc inca o data dnei Viorica Raduta care e si o poeta excelenta.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog