vineri, 28 octombrie 2011

Cununa de Lauri – fals jurnal grecesc


A venit momentul să mă întorc la unele detalii ale turnirului poetic de la sfîrșitul lui septembrie, de la Leptokaria. Îmi face plăcere să rememorez acele zile, sper că și pentru cititori evocarea lor va fi interesantă.

Ideea turnirului poetic „Cununa de lauri de la Muntele Olimp” i-a venit lui Gabriel Chifu în mai, cînd contemplam Olimpul de peste mare, din peninsula Kasandra. Ideea mi-a plăcut și îndată, filiala Craiova fiind inițiatoare, am acceptat provocarea unui „turnir” între 12 cavaleri-poeți ce urma să se desfășoare individual și „pe echipe” adică o competiție Craiova - București.

Dar asta nu e totul, turnirul a fost doar o parte, cea mică, a unui eveniment complex care prevedea întîlniri cu publicul și poeții greci dar, mai ales, o „Gala a poeziei românești la Ateneul Român”, în care poeții ce vor citi să fie aleși de un „selecționer unic”, altul în fiecare an. Pentru 2011 a acceptat această postură, care include și obligația de a fi prezentator al galei, criticul Nicolae Manolescu, același care a prezidat juriul de lîngă Olimp. Colegi de juriu i-au fost un critic din Craiova, Gabriel Coșoveanu, unul din București, Dan Cristea, și un membru de onoare din partea publicului: primarul sectorului 2 al Bucureștiului sau „primarul culturii”, cum mai e numit, Neculai Onțanu.

Cea mai importantă și grea parte, deși nu spectaculoasă, a fost obținerea fondurilor pentru dublul eveniment: turnirul și gala, aceasta va avea loc pe 19 noiembrie la Ateneul Român, miza enunțată de la început de Gabriel Chifu constînd în neimplicarea financiară a Uniunii Scriitorilor, toate fondurile fiind atrase de la instituții partenere. Din fericire, cu ajutorul colegilor craioveni care au mobilizat forțe locale (primarul și prefectul în primul rînd), al lui Varujan Vosganian care a obținut colaboarea Alpha Bank, s-au obținut mijloace care, adăugate celor oferite de Primăria Sectorului 2 București, Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, au putut să împlinească dezideratul: Uniunea și filialele sale din Craiova și București au fost organizatori, nu finanțatori.

M-am alăturat cu însuflețire organizării proiectului, încercînd să-l ajut pe Gabriel Chifu care, tot mai entuziast, combina oferte de hoteluri de lîngă Olimp, coresponda cu primari greci, contactați de Ioanna Deligiorgis, oferea o fotografie superbă realizată de el în Grecia pentru diplomele participanților și învingătorilor, îl căuta pe artistul plastic Marcel Voinea ca să facă trofeul competiției. În ultimele zile dinaintea plecării, graficiana Mihaela Șchiopu a întocmit 12 casete din lemn avînd pe capac chipurile poeților, iar în interior încă un portret al lor și cîteva poeme. (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog