miercuri, 15 ianuarie 2014

Ziua Culturii de la Eminescu la Ion Mureșan și mai departe

Ziua Culturii Române se sărbătorește azi, de ziua ipotetică (de la Ipotești!) a lui Mihai Eminescu.

Tot azi, la Botoșani (loc mai probabil al nașterii poetului), se va decerna Marele Premiu „Mihai Eminescu”, unul dintre cele mai prestigioase și longevive premii literare. Cum la noi totul se află, știm că Premiul va fi luat pentru prima dată de un optzecist: ilustrul clujean Ion Mureșan „Mury”, unul dintre cei mai simpatici poeți pe care-i va ivi vreodată pămîntul românesc. Îl felicit cu bucurie! Mai ales că îl știu un om plin de politețe și bun-simț, care nu va refuza premiul.

Și tot azi, voi face parte dintr-un juriu care va premia creații literare ale unor elevi, la Școala Ferdinand I, un mod foarte potrivit de a sărbători cultura prin viitorul ei.

Să celebrăm cultura română în fiecare zi, nu doar azi, și să uităm, cît putem, clișeele cu „poetul nepereche”, „omul deplin”, „Domnul E.” etc. etc. și alte kitsch-uri care ne otrăvesc sărbătoarea și despre care am mai scris acum vreo patru ani aici.

Să nu uităm că Eminescu a fost un om ca toți oamenii (de exemplu ca Ion Mureșan sau Ioan Es. Pop), că se purta îmbrăcat („în ștofă” - remarca Nichita Stănescu) și nicidecum în costumul lui Adam cum l-a văzut Gh. Anghel. Eminescu a fost valoros pentru că a fost un muritor genial. Dacă era semizeu sau Luceafăr, geniul era subînțeles și nu mai avea niciun haz.

La Mulți Ani de Ziua Culturii!


Un comentariu:

  1. Geniali ne face moartea pe toti;altfel cum am putea trece cu succes un asemenea„nemaivazut”prag? Mi se pare ca expresia mai potrivita ar fi „a fost un traitor genial”,lasand ca fiecare dintre cei care se gandesc la el sa umple de continut in felul lui aceasta expresie.O parere...Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog