joi, 23 septembrie 2010

In Memoriam. Dan Gârbea (15 martie 1933 – 23 septembrie 2010)


Dan Gârbea, tatăl meu, s-a născut la București la 15 martie 1933, fiind al doilea fiu al colonelului de artilerie Titus Gârbea (1893-1998), ulterior general, și al Silviei Gârbea (născută Câlniceanu, 1901-1979). A făcut școala primară în Germania și Suedia, unde tatăl său era atașat militar și și-a petrecut vacanțele la Bengești, Gorj, pe proprietățile bunicilor săi materni, confiscate în 1949, dar pe care le-a recuperat după 1992. A studiat apoi la Liceul Matei Basarab și la Institutul Politehnic București, Facultatea de Transporturi, Căi ferate. A absolvit ca șef de promoție după multe greutăți cauzate de faptul că era fiul unui general al Armatei Regale și al unei foste proprietare de pămînt. A ales o carieră tehnică tot din cauza condițiilor istorice, renunțînd la cultivarea talentului său excepțional de pictor. Același „dosar” i-a închis multe oportunități în carieră, în special acelea de a preda în învățămîntul superior, pentru care avea vocație, și de a se înscrie la doctorat. Nu a fost membru al partidului comunist și, cînd i s-a oferit să devină, a refuzat. A lucrat ca redactor la Editura Căilor Ferate și apoi ca instructor al Centrului de Perfecționare al Lucrătorilor din Transporturi, poziție marginală față de pregătirea sa. A devenit directorul centrului după 1989. Nostalgia pentru învățămîntul superior și-a moderat-o predînd mulți ani în regim de „plata cu ora” la Politehnică. A fost unul dintre pionierii utilizării calculatoarelor în inginerie la noi, încă de la începutul anilor 70, și al utilizării elementelor finite. S-a ocupat în special cu analiza numerică la probleme de rezistența materialelor și de transmiterea căldurii. În 1990 i-a apărut singura carte: „Analiza cu elemente finite”. Contractul cu editura l-a semnat pe 21 decembrie 1989 cu directorul acesteia Ion Iliescu. Începînd din 1992 a dus o luptă tenace pentru recuperarea proprietăților familiei. În 1998 s-a retras la pensie, dedicîndu-se administrării terenurilor recuperate, împreună cu soția sa. A publicat numeroase articole în revista „Magazin Istoric”, valorificînd memoriile tatălui său. A fost căsătorit cu Constanța Gârbea, inginer agronom, și a avut doi fii și un nepot. Fratele său mai mare, Mircea (1931-2009), care a lucrat în Ministerul Agriculturii, nu a avut copii.

32 de comentarii:

  1. Domnule Horia Garbea, va rog sa primiti, in numele meu si al colegilor nostri, cele mai sincere condoleante... Suntem alaturi de dumneavoastra in acest moment dureros al pierderii unui parinte. Dumnezeu sa-l odihneasca...
    Danut Ungureanu

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Horia, suntem alaturi de tine si Ruxandra in aceste momente grele pentru tine si familia ta. Dumnezeu sa il odihneasca in pace pe tatal tau, ing. Dan Garbea. Transmitem pe aceasta cale condoleante mamei tale, Constanta Garbea. Florica si Nicolae Bud

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumnezeu sa-l ierte!
    Domnia Vostra si Familia va rog sa primiti sentimentele mele de compasiune, transmise din inima.
    Pentru Dumneavoastra este o mare pierdere; pentru el poate ca este reintregire.
    A trait in curatenie si cu siguranta ca spiritul sau este acum in plina lumina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dumnezeu sa-l ierte!
    Domnia Vostra si Familia va rog sa primiti sentimentele mele de compasiune, transmise din inima.
    Pentru Dumneavoastra este o mare pierdere; pentru el poate ca este reintregire.
    A trait in curatenie si cu siguranta ca spiritul sau este acum in plina lumina.

    RăspundețiȘtergere
  5. dumnzeu să-l odihnească în lumina veşnică.
    sincere condoleanţe.

    RăspundețiȘtergere
  6. Va trimit un gînd trist și bun de simpatie pentru dumneavoastra și familia dumneavoastră.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc tuturor pentru gîndurile bune și exprimarea condoleanțelor. A fost înmormîntat azi lîngă părinții lui.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vă rog să primiți sincerele mele condoleanțe. Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină pe tatăl Domniei Voastre.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească. Sincere condoleanțe îndureratei familii.
    Silvana T. Depounti

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Serban si Silvana pentru rindurile voastre.

    RăspundețiȘtergere
  11. Domnule Gârbea, să-l odihnească Dumnezeu în pace. Vă transmit întreaga mea compasiune şi vă doresc tărie sufletească în această aspră încercare a sorţii.
    ANONIMUL VENEŢIAN

    RăspundețiȘtergere
  12. Sincere condoleanţe!

    RăspundețiȘtergere
  13. Din nou multumiri tuturor. Vorbele voastre bune ne sint de ajutor in aceste zile.

    RăspundețiȘtergere
  14. primiţi şi condoleanţele mele, domnule Gârbea...

    RăspundețiȘtergere
  15. Cele mai sincere condoleante si puterea de a merge mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  16. Suntem alaturi de familia indoliata si transmitem din STARCHIOJD pe aceasta cale. sincere condoleante si profunda noastra compasiune.
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

    Viorica Garbea Chesculescu

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumiri tuturor si un salut pentru toate rudele si prietenii de la Starchiojd de la mine si de la familie.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sincere condoleante, Horica!
    Am citit cu atentie scurta ta prezentare si cred, ca numai si pt atat, si merita sa-i pastrezi tatalui tau o recunostinta vecina cu nemurirea. Merita!
    Sa fii tare!

    RăspundețiȘtergere
  19. Sincere condoleante! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa va intareasca in aceste momente de mare suferinta! Gabriela L

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc, Bogdan si Gabriela, pentru cuvintele voastre de compasiune. Tatal meu a fost un om remarcabil (inginer foarte bun, cu vaste cunoștințe de matematică și fizică, programator de calculatoare cînd nu apăruse PC-ul, desenator excelent, sportiv desăvîrșit care a jucat fotbal de performanță, ca portar, m-a învățat fotbal, tenis, schi patinaj etc.) dar care a avut ghinionul să trăiască vreme de 50 de ani într-o lume ostilă oamenilor cu profilul lui intelectual și spiritual. Bine că Providența i-a dat 20 de ani de libertate în care a regăsit o parte din ceea ce i-a fost furat brutal în 1949, mai ales amintirile. A apucat să ne povestească totul și să lase în urmă un exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  21. increzutule
    esti un încrezut

    RăspundețiȘtergere
  22. Da, sînt un încrezut. Asta e! Moartea nu-i ocolește nici pe încrezuți. Ce putem face? Oare dacă vom fi umili moartea ne va ocoli?

    RăspundețiȘtergere
  23. Condoleantele mele,domnule Garbea. Bunicul meu a fost veteran din primul raboi mondial. Nu stiu cum pot lua legatura cu dvs.

    RăspundețiȘtergere
  24. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
    Horia,am primit ieri vestea despre disparitia domnului Dan de la parintii nostri(poate un pic cam tarziu).Va transmitem gandurile noastre pline de tristete si compasiune,tie si doamnei Nini.A fost un om deosebit,o mare valoare,o mare pierdere pentru cei care l-a cunoscut.Ne pare nespus de rau.
    Am incercat sa luam legatura prin telefon, dar nu am reusit(nu avem passwordul).
    Doina,Elvira si Costel

    RăspundețiȘtergere
  25. Multumesc, dragi prieteni din SUA pentru mesaj. Il voi transmite mamei. Numarul ei de acasa e acelasi? 0040 21 314 71 09. Mult succes in toate!

    RăspundețiȘtergere
  26. Ieri, l-am sunat pe dl. prof Dan Garbea, asa cum ii spuneam noi cei care i-am fost studenti. Voiam sa vad ce mai face si sa-i urez cele bune inainte de sarbatorile de Paste. Mi-a raspuns dna. Garbea si mi-a dat vestea : dl Garbea, nu mai este ...

    N-am putut sa ingaim prea multe la telefon pentru ca am fost luat realmente prin surprindere. Era genul de om la care, odata pus in panoplia modelelor tale in viata, te astepti sa-ti fie neconditionat si nelimitat disponibil, undeva unde sa te poti mereu intoarce si inspira. N-a fost sa fie asa si a plecat grabit dintre noi la fel de discret cum a trait.

    Discretie. Asta e cuvantul care-mi vine prima oara in minte cand ma gandesc la dansul.

    Discretia si modestia directorului centrului de pregatire distonand evident cu ceilalti conducatori din calea ferata a anilor '92..

    Discretia si elocventa inginerului si a profesorului "de elemente finite" a carui voce egala si precisa ca a unui mecanism nemtesc se aprindea cateodata vorbind despre subtilitatile metodelor numerice ..

    Discretia si subtilitatea editorului care ajuta la nasterea articolelor noastre stiintifice de studenti sau tineri ingineri.

    Discretia si eruditia din care s-au hranit si format profesional aceleasi cateva generatii de ingineri care acum lucreaza in toate colturile lumii inginerie computationala la nivelul cel mai inalt.

    Si nu in ultimul rand, discretia unui Om, generos prin fire, disciplinat si corect prin educatia primita in familia Garbea si care si-a consumat o prea mare parte din energie incercand sa ramana el insusi, fara insa contrasta prea tare nici cu regimul comunist ipocrit si nivelator dar nici cu dezmatul si deriva morala de dupa '89.

    Sa va odihniti in pace, domnule profesor ..

    Dan M. Costescu

    RăspundețiȘtergere
  27. Mulțumesc domnului Dan Costescu pentru sensibila și exacta evocare a tatălui meu. A fost un om de valoare și a știut să trăiască fără ostentații și orgolii. Deși cu mari talente artistice a evitat să încerce o afirmare în acest domeniu tocmai din cauza modului său rezervat și decent de a fi.

    RăspundețiȘtergere
  28. Sincere condoleante.
    Ii datorez Domnului Profesor Garbea cariera mea in utilizarea teoriei elementului finit. A fost un om generos de la care am avut ce invata. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
    Adrian Loghin

    RăspundețiȘtergere
  29. Cartea d-lui Garbea este o referinta pentru mine in domeniu, datorita claritatii prezentarii si datorita prezentarii programelor, scrise de la zero. Dl. Garbea, ca adevaratii practicieni din domeniu, si-a scris programele proprii. Asta e dovada suprema a priceperii si nu tezele/cartile in format de plagiat!
    Ma bucur ca am cartea, e una de colectie in contextul romanesc.
    Dumnezeu sa-l ierte.
    M. V. Pricop

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog