marți, 11 ianuarie 2011

112! Să vină Salvarea, Pompierii și Diacritica


Am citit recent în „Gazeta Sporturilor” că încercarea căștilor schiorilor (campania „Poartă cască”!) se face la forțe egale cu de 12 ori accelerația gravitațională (sic!)
De cînd se potcovea puricele cu mase egale cu de 99 de ori viteza sunetului, n-am mai auzit să se măsoare forța în unități de accelerație. Dar GSP funcționează după alte sisteme metrice și sigur o să estimeze și alcoolemia fotbaliștilor în picioare cubice pe secundă. Vorba unui maistru care ne făcea prin liceu „protecția muncii” și ne explica de ce nu e bine să stai în raza de acțiune a macaralei: „Că știți voi de la fizică:... forța... masa... Gata!”

4 comentarii:

  1. F=ma; deci, este direct proportionala cu acceleratia si masa schiorului; un umflat va avea surprize mult mai mari decat un schilopat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Puteti să le cereti celor dela GSP să mai tină minte,poate de prin liceu,că acceleratia gravitatională este o componentă a fortei gravitationale?Au circumstanta atenuantă de a nu fi ingineri si această exprimare eliptică s-ar putea să nu li(ni) se pară chiar o crimă.Mai ales că,în majoritatea unor astfel de împrejurări,„multi văd,putini cunosc”.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ăăăă... Diacritica, deşi are bac de fizică-chimie, la fizică a fost dintotdeauna cam tufă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e o crima, dar e un lucru hazliu pentru ca e absurd: dacă înmulțești 12g cu 1 kg obții (la încercare o forță de aprox 120N, dacă o înmulțești cu 75 kg (greutatea standard a omului, cum probabil se face) obții 9000 N deci 0,9 tone forță cum se scria cîndva. Cert e că din știre nu aflăm ceea ce știrea vrea să spună: la ce forță e încercată casca. Mai precizez că la încercarea dinamică apar coeficienți de supraîncărcare prin impact de pînă la 10. deci ar fi 9 tone forță. Oricum, Dumnezeu știe , că GSP nu. Nu mă pasinează chestiunea, că n-am mai schiat de vreo 25 de ani, dar ca știre fără conținut e emblematică. E ca și cum ai spune: „savanții au descoperit care este diferența dintre o găină”.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog