miercuri, 26 ianuarie 2011

Pantera sus, pe clavecin


E iminent și inevitabil!

În 2011, probabil în februarie, voi publica un nou volum de versuri:
„Pantera sus, pe clavecin”

Au trecut 8 ani de la precedentul: „Creșterea iguanelor de casă” (Ed. Vinea).
Din motive imposibil de elucidat am avut cîteva accese de inspirație care au umplut, în cîteva zile viitoarea carte. Cum ar fi spus Catrina Moromete: se vede că am intrat în anul morții.

La ce editură? Licitația continuă. O dată... de două ori... Oferă cineva mai mult?

9 comentarii:

  1. Aşteptăm cu maxim interes lansarea noului volum de versuri. Nu mai gândiţi şi nu mai scrieţi despre moarte din perspectiva unui personaj literar care se baza pe o şiretenie de tip rural, încercând tocmai să păcălească moartea cu încă un an... Şi bunica mea obişnuia să zică "Am intrat în anul morţii, dar o trece şi ăsta!".
    Priviţi moartea ca pe un evenimet sigur, dar suficient de îndepărtat încât să vă vedeţi liniştit de treabă! Mai ales că, slavă Domnului, aveţi ceva treabă de făcut pe lumea asta!!

    RăspundețiȘtergere
  2. E o veste mare ! Felicitări din toată inima ! Și nu mai pomeniți „personajul” care ne așteaptă la sfârșitul călătoriei... Nu e bine să fie invocat ! Mai avem mult de mers...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a plăcut cronica la ultimul volum al Gălăţanului ("Luceafărul", ultimul număr) precum şi vehemenţa cu care atacaţi şleahta de "şovinişti imbecili", băloşi agramaţi înţepeniţi în dogma unui românism exacerbat, mesianic, imaculat.
    Poemele din volumul "Mortul îndrăgostit" sunt produsul unui spirit înalt, ale unui mare poet.
    Jean-Paul Roux scrie despre dualismul viaţă-moarte care nu se supune legii generale a contrariilor ci, dimpotrivă, face baza unei continuităţi subtile de natură transcedentală. Asocierea morţii cu genul feminin şi a vieţii cu genul masculin este justificată şi prin evidenţa biologic vizibilă că îmbătrânirea femeilor este mai rapidă, mai vizibilă şi mai devastatoare decât cea a bărbaţilor. Vă mai propun o cheie de lectură. longevitatea a devenit astăzi o normă de viaţă, dar în culturile antice ea era privită fie ca o favoare, fie ca un blestem. Favoarea era asociată cu înţelepciunea şi virilitatea procreativă (vechile texte nu prea vorbesc despre femei ce ating vârste matusalemice...). Blestemul era asociat cu decrepitudinea, ramolismentul, infirmitatea). Viaţa înseamnă iubire, înseamnă sex, înseamnă celebrarea morţii.
    Am fost confuz? sper că nu...
    pe curând!

    RăspundețiȘtergere
  4. Clavecin cu capacul ridicat?Cam dificil.Coborâti capacul.Asa devine însă mai periculos.Pantera va avea mai multe grade de libertate,pentru a se năpusti.Doamne fereste de anul mortii.Si atunci,păcat de inspiratie.Anonimul amuzat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulțumesc de comentarii. N-am zis că ar fi un clavecin cu capacul ridicat, nici coborît. :)
    Chestia cu anul morții era o simplă glumă.
    @ADIP
    Foarte interesant. Comentariul legat de longevitate mi se pare valabil. Desigur, longevitatea e relativă: în urmă cu cîteva decenii, numai zic secole, o vîrstă de 50 de ani părea un favor al zeilor. Acum oamenii de 80 de ani sînt indignați dacă li se sugerează că trebuie să lase și altora locul de la conducerea partidelor, catedră etc. și să-și îngrijească puțin grădina sau nepoții. Poate au deptate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoase comentarii, nu zic.
    M-așteptam să primesc și vreo ofertă editorială.
    Am trei, dar totdeauna e loc pentru mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite o oferta sincera:
    Cumpar un exemplar.
    De veti primi o mie de asemenea
    oferte-amgajament,,,

    RăspundețiȘtergere
  8. @Constantin Lupeanu
    Multumesc, Excelență, sper să nu fiți singurul.
    Cînd ziceam de ofertă mă refeream la un editor care să ofere mai mult decît cei 3 care deja s-au pronunțat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte promițător! Suprarealismele nu-mi displac.
    Coperta însă... mi se pare cam... simplistă. Dar gusturile nu se discută, se execută...

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog