duminică, 29 mai 2011

„Pe drumuri de munte”

Semnalez cu bucurie apariția, în săptămîna care începe mîine, în colecția „Biblioteca pentru toți” a volumului „Pe drumuri de munte”, unica operă a lui Calistrat Hogaș. Revizitîndu-l pe Hogaș, în vederea prefațării acestui volum, l-am găsit viu, nicidecum „expirat” și mai ales maestru al citatului clasic și al parafrazei ce fac din el un post-modernist „avant la lettre”. Cartea va apărea miercuri 1 iunie, împreună cu Jurnalul Național. Frumos cadou de Ziua Copilului!

Citez un fragment din prefața mea la o carte care m-a uimit la recitire, de unde se vede că e bine să citești, dar și mai bine să recitești:

Caracterizarea „un diletant superior cu o singură coardă” pe care i-o face G. Călinescu în „Istoria literaturii române de la origini pînă în prezent” este exactă, ca și aceea mult mai tîrzie din „Istoria critică a literaturii române” a lui Nicolae Manolescu: „admirabil povestitor de drumeții montane dintr-o epocă și dintr-o lume demult apuse”. Desigur, lumea în care călătorea și scria Calistrat Hogaș a dispărut. Dar asta nu a stins interesul pentru ea. Deoarece „opera lui Hogas nu e contemporană, ci plutește peste rasă și peste timp”, cum observa E. Lovinescu. Nuanța adusă de Lovinescu e importantă pentru că inactualitatea – chiar la mijlocul secolului XX – a lui Hogaș nu este egală cu caducitatea, ci are, după cum nota acesta, un miez netemporal. Nu contează, pentru cititorul contemporan, că lumea prin care călărea Don Quijote sau luptele dinastice din piesele lui Shakespeare sînt demult istorie, ci expresivitatea artistică a lor. Din acest punct de vedere, „Amintiri dintr-o călătorie” și ”În Munții Neamțului”, alcătuind împreună volumul intitulat generic „Pe drumuri de munte”, au încă multe a spune numitului cititor din secolul XXI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog