duminică, 29 mai 2011

Un caz de mutilare


Am preluat o imagine de pe blogul Iulianei. N-o cunosc pe autoare, dar subscriu la titlul dat imaginii: „O clădire care îmi place foarte mult”. Ați recunoscut desigur o clădire interbelică din piața fostei Operete. Motivul pentru care am luat-o: bannerul oribil de pe fațadă. Poate ar trebui să existe un regim al protejării fațadelor clădirilor monumentale împotriva reclamei de acest fel. Dacă admitem -„consilierea e temelia”, aș consilia să nu se mai pună bannere pe clădiri istorice. Ca mîine o să avem pe Ateneu sau pe Mitropolie reclame la chiloți.

La temă: sînt tot mai uluit de „utilitarismul” cu orice preț, de mercantilismul absolut. Faptul de a „produce” (fonduri) scuză orice. Extins la persoane, tot aud spunîndu-se concesiv, ba chiar cu regret că exemplul nu poate fi urmat: da, e tîmpit, dar ai văzut cîți bani cîștigă?

5 comentarii:

  1. Aveti dreptate, chiar despre mutilare este vorba. Un alt caz care ma revolta este cel al cladirii Grand Hotel du Boulevard. Am senzatia ca operatiunea de restaurare a acelei cladiri dureaza de atatia ani doar pentru ca uriasul panou publicitar care ii acopera fatada aduce o gramada de bani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ar fi singura din Bucuresti...

    RăspundețiȘtergere
  3. Într-adevăr, e oribil. Nu am văzut în nici o capitală europeană ceva asemănător. La Paris există, într-adevăr, bannere care "îmbracă" o faţadă, dar numai pe clădiri în curs de renovare/restaurare, iar tema bannerelor nu este o reclamă la chiloţi, ci ceva legat de respectivele clădiri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Avand in vedere ca cea din dreapta, cladirea, a fost proiectata cu functiunea "casa de raport", este, peste timp, explicabil!

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta e. Casele de raport de ieri sînt monumentele de azi și de mîine. Un banal vas de supă devine capodoperă a artei cretane etc. Cu cît păstrăm mai multe cu atît mai bine. Vezi dezastrul din Piața Buzești. Corectă observația cu Grand Hotel, adaug Gambrinus și cîte altele. Ce case interbelice am văzut la Tg. Jiu! Fiind o zonă mai puțin interesantă imobiliar, sînt mai protejate.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog