luni, 13 iunie 2011

A murit Mircea Iorgulescu (1943-2011)


Am aflat abia la Festivalul de la Neptun trista veste a încetării din viață la 7 iunie a criticului literar Mircea Iorgulescu, cunoscut și pentru comentariile sale politice.
L-am cunoscut mai bine la festivalul de acum doi ani. La ediția din acest an, Bujor Nedelcovici, exilat și el în Franța, și care a polemizat cu Mircea Iorgulescu pe tema colaborării acestuia cu Securitatea, l-a evocat precizînd că îndreaptă spre dispărut „un gînd pios”.
*

Mircea Iorgulescu s-a născut la 23 august 1943 la Valea Călugărească. A studiat Filologia la București. A debutat publicistic în 1966 în Revista nouă. Din 1971 a devenit colaborator la revista România literară. A mai avut rubrici în revistele Astra, Ateneu, Tomis, Cronica, Tribuna, 22 etc. A emigrat la Paris în anul 1989 și a lucrat la Radio France International. A deținut rubrica de cronică literară a revistei 22. A fost corespondent, redactor și apoi director adjunct al postului de radio Europa Liberă. Mircea Iorgulescu a publicat numeroase volume de critică literară, prima fiind „Rondul de noapte”, în 1973. Au urmat ”Al doilea rond”, „Firescul ca excepție”, „Critică și angajare”, „Ceara și sigiliul”, „Prezent”, „Spre alt Istrati”.

De mare notorietate s-a bucurat controversatul „Marea Trăncăneală. Eseu despre lumea lui Caragiale”, care a cunoscut mai multe ediții. Numeroși critici, între care mai ales Alexandru George, specialist și el în Caragiale, i-au contestat ipotezele. O monografie despre Panait Istrati i-a apărut și la Paris în 2004. Pentru activitatea sa literară, Mircea Iorgulescu a primit Premiul Uniunii Scriitorilor și pe cel al Academiei Române. Prin dispariția lui Mircea Iorgulescu, critica literară românească suferă o dureroasă pierdere.

4 comentarii:

  1. S-a stins un critic profund original, un exeget vertical, refractar până la vituperație, împotriva relativizării valorilor culturale românești.
    Să-i fie somnul lin, de-acum, dincolo de tumultul amar al oceanului rivalităților și trivialităților cotidiene!
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere
  2. Moartea l-a rapit prea timpuriu pe acest mare critic. Daca ar fi avut o viata mai indelungata cu siguranta ne-ar fi bucurat sufletul si cu alte scrieri si analize extrem de interesante si importante pentru intelegerea literaturii romane. Sa îi fie tarana usoara!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am editat doua carti ale lui Mircea Iorgulescu, in 2010 şi 2011. Daţi-mi un semn pe mail nelutzug@yahoo.com si va dau detalii.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog