luni, 12 septembrie 2011

Felix Nicolau despre "Pantera sus, pe clavecin"

Puteți citi în revista ARCA, în nr 7-8-9 pe 2011 o cronică foarte pertinentă a lui Felix NIcolau despre volumul meu de versuri „pantera sus, pe clavecin” (Editura Tracus Arte). Mi-a plăcut mai ales comparația dintre pisicile evocate într-un text al meu și corbii bicolori care se rotesc în jurul frunții lui Odin. Felix Nicolau e mereu cronicarul sagace și plin de spirit pe care l-am apreciat de la început.

ULTIMA ORĂ
În revista „Convorbiri literare”, Vasile Spiridon a consacrat o recenzie amplă și exactă la „Fratele mai deștept al lui Kalașnikov” (editura Limes, 2010). Nu e încă disponibilă on-line.

6 comentarii:

  1. Fragmentul de poem: “la capătul străzii/răsare soarele/ şi gara se înroşeşte/ ca o negustoreasă pudică// în fiecare dimineaţă/ aflu că dacă ar fi ea/ultima din viaţa aceasta/dincolo de calea ferată/mă aşteaptă milioane de dimineţi"
    Îmi aminteşte de un mai vechi poem de-al meu:
    „la soare ies ca un gheţar sinucigaş/ pe buze duc gustul apei din porturi//cuvintele-vase funebre le-nvălui/în blănuri de vulpi argintii//femeie grasă şi bună//ziua se aşterne peste cei vii”
    E posibil ca într-un sens cu totul metafizic să fi trecut prin culorile aceleiaşi dimineţi. Felicitări pentru carte şi cronică.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc amîndurora. Cred că trecem adesea prin stări similare dar nu le percepem neaparat la fel, alteori însă pînă și mirosurile le recunoaștem. De multe ori o întreb pe soția mea „a ce miroase?” și răspunde: cofetărie mică din anii 80 sau autobuz de acum 30 de ani etc. exact cum simțeam și eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Alexander
    E de gasit la editura Tracus Arte. Poate fi comandata pe situl lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar poate le spuneti sa mai duca niscai examplare si la chioscul Muzeului Literaturii. Nici la Carturesti (Verona) nu e de gasit. Nici la Humanitas Kretzulescu nu e. Am cautat chiar ieri cartea. Probabil ca mi-am pierdut prea repede rabdarea de a cauta, iar pantera dumneavoastra fugise de pe clavecin la vreun vecin (la Libraria H din Fundul Curtii, ori la Libr Eminescu).

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog