duminică, 29 mai 2011

„Moarte de om” sau mai bine "Întoarcerea la Dumnezeu"


Vă anunţ cu durere încetarea din viaţă a unui prieten al meu și al multor scriitori: poetul și cantautorul Ion Zubașcu.

S-a născut la 18 iunie 1948 la Dragomireşti, Maramureş), A predat vreme de 15 ani limba și literatura română în Maramureş. A făcut parte din cenaclul „Flacăra”. Din 1983 a locuit în Bucureşti unde a lucrat ca ziarist la numeroase publicații între care Evenimentul Zilei și România liberă. Și-a încheiat cariera ca redactor la revista Viața Românească. Ion Zubașcu publicat volumele de versuri „Gesturi şi personaje”, debutul său la editura Albatros, 1982, „Copilării” (antologie de scriere creatoare), 1982, „Omul de Cuvânt”, 1991, „Întoarcerea la Dumnezeu”, 1995,”Omul disponibil”(I), 1999, „Omul disponibil”(II), 2009. Ultima sa carte „Moarte de om. O poveste de viaţă”, relatare a luptei sale cu neantul, a apărut în 2010. A publicat în majoritatea revistelor prestigioase de literatură din România. A primit numeroase premii pentru poezie, muzică şi jurnalism. Recent a primit Marele Premiu al Concursului „Cartea Anului 2010 organizat de “Reţeaua literară”. Ion Zubașcu a fost mult apreciat de colegii de breaslă pentru puritatea sa morală ca și pentru blîndețea și vocația prieteniei pe care le-a arătat întotdeauna. Prin dispariția sa, poezia română și lumea literară pe care le-a iubit cu devotament suferă o grea pierdere.

A crezut în Dumnezeu, fie ca El să-l odihnească în pace!

Post Scriptum: Ion Zubascu a mai publicat recent o ultimă carte la Ed. Limes, dar nu a mai putut s-o răspîndească. Va fi înmormîntat mîine, luni, la Cimitirul Privat din Comuna Bragadiru. Odihnească-se în pace.

8 comentarii:

  1. Dumnezeu Sa-l Odihneasca In Pace! Florica Bud

    RăspundețiȘtergere
  2. dumnezeu sa-l odihneasca!
    om tare delicat a fost.

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi pare nespus de rău. E o surpriză dureroasă. L-am cunoscut în 2010, la decernarea premiilor ASB pe 2009 și mi-a făcut o bună impresie.
    Dumnezeu să-l odihnească !

    RăspundețiȘtergere
  4. Dumnezeu să-l primească în ceata drepţilor!

    Mulţumiri pentru informaţia privitoare la ultima carte.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nedreptățit uneori tocmai pentru că era prea delicat, Zubașcu era totuși un spirit tare, intransigent și încrezător în arta lui. S-a luptat curajos cu boala, ajutat și de marea lui credință, și am sperat că a învins-o. N-a fost să fie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dumnezeu sa-l odihneasca!
    Un prieten, un poet, un om delicat si mare la suflet!
    Acum, cind aflu vestea, il vad cu bunatatea inca pe chip. Viorica

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog