duminică, 29 mai 2011

Nostalgia Mării Negre


Recunosc, în anul acesta am trădat Marea Neagră, privind mai întîi, ca niciodată pînă acum, Mediterana și Egeea (dacă le putem considera diferite). Dar nu înseamnă că nu mi-e dor și de „nostrum”. O voi vedea la Neptun, în curînd, la festivalul dedicat lui Ovidius. Marea Neagră are, ca orice mare, unicitatea ei care îndreptățește admirație și nostalgie. Apoi, spre vară, sper să revăd și Caspica, o mare de cu totul alt fel. Cît despre marea pe care o doresc mai mult, voi aminti versurile regretatului Ioan Flora: „În Marea Chinei de Sud/ dragonii îi văd și-i aud”!



În materie de mare, cel mai mult îmi place fragmentul faimos al lui Seneca (din „Medeea”), de cînd omenirea era încă tînără și purta speranța descoperirii unor noi lumi:

Venient annis, saecula seris,
Quibus Oceanus vincula rerum
Laxet et ingens pateat tellus
Tethysque novos degat orbes
Nec sit terris ultima Thule

Pentru noi lumea e măsurată și finită, dar fascinața mării rămîne.
Să citez la final epitaful lui Ovidius, cel pe care, în urmă cu vreo doi ani, poeții invitați la Festivalul „său” l-au recitat în cor, fiecare însă în limba lui maternă:

Hic ego qui iaceo tenerorum lusor amorum
Ingenio perii, Naso poeta, meo.
At tibi qui transis, ne sit grave, quisquis amasti,
Dicere: Nasonis molliter ossa cubent.

3 comentarii:

  1. N-a fost Ovidius primul nostru mare poet,dina- inte de istorie?

    ”De-ai să citești, în carte-mi,
    Cuvintele barbare,
    Mă crede, n-am vreo vină.
    Prietene, iertare!

    Vorbesc, de-acuma, singur,
    Vorbesc cu voce tare,
    Ca limba mea latină,
    Să nu cadă-uitare!”
    Scuze pentru traducerea aproximativă(și rimată, pe deasupra!)
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere
  2. Profit de poetul al carui nume am onoarea sa-l port (si pe care recunosc l-am descoperit cu adevarat de-abia datorita lui Vintila Horia) pentru a te saluta, Horia. Ne-am intalnit intai la sitcomul "Clanul Popestilor", apoi la ed. Pro, iar acum ma bucur sa-ti citesc si blogul. Si iarta-ma pentru tutuire, nu e numai diferenta neglijabila de varsta, dar asa am apucat de la prima discutie, la Antena, cand ne intrebai parinteste ce pregatire avem de incercam si noi sa scriem scenarii TV ;) (o zic cu toata simpatia) Iar povestirea ta cu ecuatia buclucasa... e inca in topul meu al SF-ului romanesc ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ D si Verone

    Va salut pe amindoi. Verone, sper ca scrii inainte!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog