vineri, 15 octombrie 2010

Din nou despre Tîrgul de la Frankfurt 2010



Tîrgul de Carte de la Frankfurt din anul acesta a avut ca invitat de onoare Argentina. La anul țara invitată special va fi Islanda. În total, Frankfurt Book Fair 2010 a adunat 7 539 de expozanți din 111 țări. S-au desfășurat în uriașul spațiu al celor șase pavilioane cam 3 000 de evenimente. Dintre ele, Argentina a organizat peste 300 cu cele 100 de edituri prezente și 70 de autori. O parte dintre acești au fost pentru prima dată traduși în limba germană pentru acest tîrg.
Nu se poate vorbi despre tîrg altfel decît ca despre un succes. Cel mai mare tîrg de carte și media din lume își ține rangul aproape de la sine, avînd în vedere și mediul în care se desfășoară, unul cultural prin excelență, într-un oraș mare și bogat. Impresionant să vezi cum sîmbătă, cînd tîrgul a fost deschis publicului larg, sute de oameni mărșăluiau ca spre un stadion de-a lungul trotuarelor largi, îndreptîndu-se către zona expozițională. Unii cu copii de mînă, cîțiva în cărucioare cu roți, alții, relativ puțini totuși, în haine și găteli excentrice dintre care pălării medievale, peruci violete sau tunsori bizare. Am văzut și vuvuzele care nu era prea clar la ce urmau să fie folosite, fanioane cu steme ale unor țări, dar mai ales lume normală atrasă de o sărbătoare a cărții, gata să dea pe biletul de intrare o sumă destul de mare, mai ales dacă avem în vedere că vînzarea de carte în Tîrg constituie excepția, majoritatea standului oferind cărți doar spre a fi privite.
A avut loc în Tîrg și primul congres internațional de carte digitală iar unele firme și-au expus acele minunate produse ale viitorului în care se vor încărca spre lectură sute sau mii de cărți. Momentul în care producția de carte digitală va depăși-o pe cea de carte convențională e foarte aproape. Produsele pentru citirea cărților electronice, în sine, sînt tot mai prietenoase și mai ușoare.
O observație plăcută a fost că, la prima vedere cel puțin, literatura a dominat Tîrgul din care desigur că nu au lipsit nici cărțile tehnice, științifice, de referință. La fel de frumos a fost faptul că mai toate țările au avut o secțiune de literatură pentru copii cu exponate foarte inspirate și educative în timp ce zona de CD, DVD, audio-book nu a părut prea extinsă. Tîrgul a consacrat din nou cuvîntul scris și ilustrația statică drept definitorii, chiar dacă ele au fost citite/privite și pe ecrane LCD, nu numai pe hîrtie. De asemeni scriitorul în carne și oase a stîrnit atenția publicului. Fiecare stand a avut lansări, în zonele speciale de forum sau între propriile rafturi. Moderatori și critici au adus cu prezența lor consacrări ale unor scriitori vii.
Standul României a fost frumos și sobru, mare, bine organizat de Ministerul Culturii și al Patrimoniului Național. Amfitrionii au fost și ei scriitori: Ana Andreescu, Luminița Corneanu și Ioan Matei. Traducerea în limba germană la stand a fost asigurată de Ioana Ceaușu căreia toți invitații români îi vor rămîne recunoscători. În compania acestei echipe și a reprezentanților editurilor, scriitorii români care au prezentat volume s-au simțit bine. Publicul a fost destul de numeros și i-a cuprins și pe mulți dintre autorii români locuitori ai Germaniei care au venit cu devotament, unii de la distanțe mari. I-am întîlnit pe Ion Dumitru, Constantin Urucu, Theodor Vasilache, Dinu Ianculescu, Traian Pop și pe alții.
La stand au avut prezentări Nora Iuga, binecunoscută publicului german și îndrăgită de el, Gabriel Chifu, Varujan Vosganian, Dan Lungu, toți cu volumele lor recente de proză. Cum am mai spus eu am lansat un volum despre Azerbaidjan.
Prin grija organizatorului, MCPN, noi, scriitorii invitați am locuit în același loc, în orășelul Mörfelden, la vreo 25 de kilometri sud de Frankfurt ceea ce a stimulat colocviile noastre informale, ținute chiar și în mers, de la hotel la stația de S-bahn fiind aproape jumătate de oră cale dreaptă, inclusiv printr-o pădurice colorată frumos de toamnă.
În afara Tîrgului propriu-zis am fost reconfortați – o spun la plural pentru că mi-am verificat impresia cu colegii – de felul în care un oraș atît de mare, dinamic, vital reușește să aibă, chiar în punctele lui cheie, o tihnă și o seninătate remarcabile. Traficul e incredibil de relaxat, zonele pietonale sînt numeroase și largi, locuitorii, mulți de altă rasă decît cea caucaziană, sînt liniștiți și veseli.
Pentru că în Tîrg se vindeau cărți în foarte puține locuri și mai ales în ultima zi, am vizitat un anticariat ad-hoc, în aer liber, la Wiesebaden, oraș frumos, cu clădiri mai vechi, căci a fost mai cruțat de bombe în război, unde se vindeau cărțile la kilogram: trei euro kilul, indiferent de limbă și domeniu. Alt tîrg – aceeași bucurie: soare de toamnă și lume cu grămada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog