vineri, 4 aprilie 2014

Cărți noi! Adriana Ungureanu „Femeia la 40 de ani. Pe Facebook”, roman, Editura eLiteratura * *



            Romanul e scurt și scris alert, fără mari preocupări pentru stil, în chip de jurnal, este debutul, la 40 de ani, al autoarei. Cartea are vădite note autobiografice și conține, cu o frază a limbii de lemn, „concepția despre lume și viață” a unei femei (Alma) care caută succesul și dragostea pînă a nu fi prea tîrziu. Relația protagonistei, ce narează la persoana I, cu un bărbat străin, cunoscut pe facebook și care se dă „arab” este în centrul acțiunii.

            Naratoarea e măritată ca a doua soție (a doua succesiv, nu simultan!) cu un bărbat care are o fată din prima căsnicie. Ea face sex virtual cu „falsul arab”, însurat și el cu copii. Apoi își construiește (cu ajutorul NLP!) divorțul de Robert, tatăl fiului ei. Toată această aiureală, un fel de amestec de Hervé Bazin și Sandra Brown, are totuși avantajul că nu cade nici în ridicol, nici în patetic, nici în studiu sociologic. Chiar dacă autoarea mai trîntește cîte un poncif, naturalețea ei îi poate aduce iertarea. Personajul „Facebook” e oricum unul simpatic. 

       Pledoaria pentru NLP e trasă de păr și uneori se constată că „vocea care spune eu” nu a înțeles că subiectul prozei e proza însăși și nu „faptele” relatate. Dar, al urma urmei, vocea pe care o auzim este a „Almei” care, la rigoare, e altcineva decît Adriana și poate avea naivitățile și stîngăciile ei. Probabil că nu e așa, iar Adriana nu a înțeles încă diferența dintre autor și narator. Totuși candoarea ultimului salvează tot ce se poate salva. Nu știu cum ar putea arăta o a doua carte (chiar de ficțiune) a Adrianei Ungureanu și chiar cred că s-ar putea ca ea să nu mai apară vreodată. Așa că se ne bucurăm de asta. 

P.S. Între timp autoarea m-a asigurat (pe FB) că va mai scrie. Aștept cu interes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog