vineri, 4 aprilie 2014

Remember. 70 de ani de la primul bombardament de la București. 4 aprilie 1944 - 4 aprilie 2014

Azi 4 aprilie 2014, se împlinesc 70 de ani de la primul și marele bombardament american asupra Bucureștiului în care au murit, după atestări, 2 942 de oameni, mult mai mulți decît la cutremurele din 1977 sau 1940 ori la Revoluția din 1989. Alți peste 2000 au fost răniți.

Dezastrul a fost și mai mare raportat la populația de atunci a Bucureștiului (puțin sub 1 milion de locuitori).

Fiind primul bombardament asupra Bucureștiului unii cetățeni nu au luat în serios alarma, crezînd că e un obișnuit exercițiu.

Se pare că s-a produs și o eroare de hărți și bombele au fost aruncate mult mai aproape de centrul orașului față de modul în care fusese prevăzut atacul: erau vizate triajul și Gara de Nord. Așa s-ar explica bombele căzute pînă pe Calea Victoriei (Teatrul Național a ars cu acel prilej). E discutabil totuși acest punct de vedere bombardamentul avînd loc ziua și pe vreme favorabilă, cu vizibilitate perfectă. 

În literatură momentul apare în povestiri de Marin Preda și Radu Albala ca și în jurnalul lui Mihail Sebastian. Un bombardament asupra Bucureștiului (data neprecizată) este evocat și în povestirea „Douăsprezece mii de capete de vite” de Mircea Eliade. 

Bombardarea Bucureștiului între 4 aprilie și 10 august 1944 a făcut în total peste 5000 de victime și nu pare justificată militar. Majoritatea celor uciși erau civili iar clădirile avariate nu erau de interes strategic, exceptînd gările.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog